Residential ArchitectureHousesLone Pine Compound House by CLB Architects

Lone Pine Compound House by CLB Architects

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Project: Lone Pine Compound House
Architects: CLB Architects
Architecture: Eric Logan, Sam Ankeny
Interior Design: Sarah Kennedy, Jaye Infanger
Location: Teton Village, Wyoming, United States
Year 2019
Photo Credits: Matthew Millman
Text by CLB Architects

The Lone Pine compound house is set at the base of the Teton Range in a resort development at the edge of an open valley. Sited to take advantage of open spaces and view sheds, the house is oriented to screen neighboring structures while capitalizing on near views of the adjacent ski resort and surrounding mountain ranges.

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Anchored by two simple but bold agrarian volumes linked by a transparent connector, the architecture is conceived as abstractions of common ranch structures: pure forms which have been articulated in an architectural language that manipulates mass through subtraction. This approach creates depth in the elevations and satisfies a community design requirement for overhangs while maintaining simplicity. The subtractions in the primary structures also serve to direct views, manage the effect of light, and foster connections to the outdoors. For further emphasis, the architecture contrasts its dark, textured cedar shell with a light, smooth cedar underbelly.

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

The arrangement of the forms creates two defined outdoor courts. One initiates a welcoming entry sequence, the other provides a contemplative private garden inhabited by an arrangement of aspen trees. Generous roof projections create covered patios and balconies that extend the interior living space to the outdoors. Here, the siding transitions from a solid shell to a gapped screen, lightening the visual mass of the structures, adding texture, and creating interest with patterns of light and shadow.

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

As one moves from exterior to interior, material treatments become increasingly refined. A rich interior palette combines warm mahogany millwork, white oak flooring, rugged stone, and smooth plaster walls. Attention to design detail is evident in artisanal moments such as a custom crafted steel and leather entry door, a delicately faceted steel fire screen, and a steel stair railing incorporating woven leather strapping.

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Lone Pine’s many unique elements and carefully considered details result in a seamless merger of form and function.

Material Used :
1. Steel Railing, FP Doors: Brandner Design
2. Doors and Windows: Grabill
3. Kitchen Appliances: Subzero, Wolf, Gagganau, Miele
4. Bath Plumbing: Waterworks, Speakerman, Kohler

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Lone Pine Compound by Carney Logan Burke Architects

Phelps Residence, Huntington Beach / Assembledge+

Located steps from the waterways of Huntington Harbor, California, Phelps Residence is a remodel of a regional mid-century house, developed in the 1960s along with the rest of the Harbor neighborhood.

Wooden Box House / Moloney Architects

Architects: Moloney Architects Project: Wooden Box House Area: 180 m2 Location: Ballarat, Australia Photography: Christine Francis Wooden Box House is a turn-of-the-century weatherboard home that merges Victorian heritage with...

Cloud House by Akin Atelier

Cloud house is a private home located at Bondi Beach. The concept was to maximise the opportunity for light to interact with the surfaces of the house, like the facets of a cloud. The Cloud house is open towards the East of the site to benefit from the morning sun, while the internal courtyard allows sun throughout the day to flood the double height living area.

Hood Canal Boat House and Cottage, Olympic Peninsula, Washington

This little building is the re-imagination of an existing boathouse that had no windows, one door, and no charm. It is conceived as a building that can turn itself inside out, offering a protective layer of concrete block and steel to the outside with the warmth of marine plywood on the inside.

A House with Thai Resort Vibes

The aim was to create a cozy home that would include a large open-plan ground floor with a large kitchen and a spacious living room

Related Articles