Residential ArchitectureRenovation ProjectsLua Nua House, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Lua Nua House, Portugal / Duarte Caldas Architectural Design

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Project: Lua Nua House
Architecture: Duarte Caldas Architectural Design
Project Manager: Catarina Mascarenhas, João Pedro Cavaco
Engineering: CPX
Location: S. Teotonio, Portugal
Completion: October 2019
Photography: Francisco Nogueira
Text by Duarte Caldas

Lua Nua House is a renovation project for a single-story house with an area of roughly 240m 2 located in São Teotónio, Odemira, Portugal. It is located in a natural area with an exceptional landscape, which includes a lake and luxurious green vegetation.
The building was in a relatively advanced state of deterioration and required full renovation. The solution proposed resulted from an analysis of the existing building and the aim to conserve and enhance the building’s characteristics, while at the same time introducing the necessary infrastructure.

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

The clients’ goal was to create rural holiday accommodation and build an outside swimming pool while taking into account the cost efficiency of the works.
The alterations inside the house involved restructuring the existing spaces. The main concept comprised positioning the bedrooms in the north and south-facing areas and installing the common spaces on the central east-west axis. This created a new dynamic for using the private and public areas of the house.

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Four bedrooms were put in, along with a studio, a living/dining room, a kitchen, and a WC for the shared areas. Each bedroom has its own door to the outside and all are en suite. The partition between each bedroom and its bathroom is made of a piece of furniture. It includes at once the bed’s headboard, two shelves, and two panels providing access to the bathroom. This piece is a crucial part of the bedrooms’ interior design, creating lighting effects, reflections, and transparencies between the two spaces. The flooring and walls lined with microcement also extend to the floor outside, creating a sense of continuity and flow between the spaces.

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

The swimming pool area was introduced following the line of the main public area of the building and respecting the shape of the land. It is accessed via stairs that lead to a natural platform at a level lower than the house. Its position, away from the buildings, is designed not only to make the most of the sunlight during the day but also to provide some seclusion in contact with nature. The swimming pool is a dark, solid mass that contrasts with the green of nature around it and the whitewash of the house.

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Overall, the project aimed to harmoniously integrate the existing building into the use proposed and its surroundings, creating points that offer varying levels of privacy in an informal, relaxed and uninhibited setting.

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Lua Nua House, Portugal / DC.AD

Subscribe to our newsletter

Equitas Capital Partners Office Space by Oktra

Equitas Capital Partners approached Oktra wanting a new Manchester-based flagship office capable of both bringing the best of their other global office environments and evolving to that next step.

Modern Cube-Shaped House Completed by JUMA Architects

For the design of this new house, JUMA Architects was specifically asked to develop a compact yet highly livable plan.

Endemico Resguardo Silvestre by Gracia Studio

Located in Valle de Guadalupe, Baja California, Endemico Resguardo Silvestre is a set of 20 independent rooms one from each other, with an area...

Main Ridge Rural House / Noxon Giffen Architects

The Main Ridge House continues Noxon Giffen’s exploration of rural house typologies. The house comprises of four bedrooms, open plan kitchen/dining/living spaces, and a separate Garage structure.

Alta Chalet Designed by Atelier Kastelic Buffey for a Family of Five

Alta Chalet is designed as a year-round weekend retreat for a family of five, comprising 3,000 square feet of efficiently planned living space spread over two storeys. Located near the end of a cul-de-sac in a private ski club development

Recommended Stories