MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

Project: MA House
Architect: Cadaval & Solà-Morales
Lead architects: Eduardo Cadaval & Clara Solà-Morales
Project collaborators: Eduardo Alegre, Orsi Maza and Alexandra Coppieters.
Interior design: Martha Perez
Landscape design: Martha Perez
Structural engineering: Ricardo Camacho de la fuente
Location: Tepoztlan, Morelos, Mexico
Area: 300 sqm
Year 2016
Photography: Sandra Pereznieto

Description by Cadaval & Solà-Morales: The commission of the house comes together with the explicit petition to use stone as the main construction material. The decision doesn’t respond necessarily to esthetic reasons but more likely to its common existence in the place, its little need for maintenance and its low cost for built square meter. Such premises are taken as a project challenge both in a structural, typological and esthetic way.

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

The MA house is set up in the outskirts of Tepoztlán, a small picturesque village of pre-hispanic origins, that has a colonial urban center. Located at 60 Km from Mexico City, Tepoztlán is well known for its sunny days, a comfortable temperature all year long, and its lush vegetation. Water is a key actor over the rainy season, time when nature demonstrates its intense vitality.

Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

The project for the MA house responds to the search of a bright, wide and comfortable space built through a material that, at first, is hard and uncomfortable: the stone. With the presence of two major mountains on both sides of the plot, and two neighbors in the opposite direction, the house is a basic volumetric exercise: open the views and the main spaces to the mountains, and neglect the openings to the sides; and the definition of a central and open patio, a crack that defines the access of the house. However, this house doesn’t behave as a standard patio-house: typically, those are built through a central space around which all the relations and circulations take place; the MA house, meanwhile, develops all the circulations at its outer perimeter. The house is a succession of spaces with differentiated uses that define the outer limit, a generic geometrical square. On top of such continuity of regular and perimeter circulations, the project overlays a second spatial strategy: the definition of a sequence of open and enclosed spaces; the exterior spaces -roofed patios-, intersect diagonally the volume and break with the rigidity of the perimeter performance.

Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

The house is finally drawn as the addition of three pavilions unified by a unique roof, generating two covered patios; the roof is continuous, and rests on top of the structural stone walls that are the main asset of the house, the texture, a rough and imposing material that builds up the space, and reinforces the views and the power of nature. The MA house is a sequence of open and ever-changing relations with the nature; and always, as a backstage, the two immense mountains of Tepoztlán.

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

kitchen, Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain, Cadaval & Solà-Morales

interior design, Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House: Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

bedroom, Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain, Cadaval & Solà-Morales

bedroom, Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain, Cadaval & Solà-Morales

bathrome, Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

MA House Stone Retreat Stands at the Foot of Tepozteco Mountain

plan

plan 2

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

São Paulo Vacation Home by Studio Arthur Casas

This São Paulo vacation home was built for a family with two adult children. The project is divided into two main volumes, displaced from one another. The ground floor contains the entire social area, while the upper volume accommodates the more sheltered suites.

The Parchment Works House / Will Gamble Architects

The existing property consisted of a Grade 2 listed double fronted Victorian house. Connected to the house was a disused cattle shed and beyond that a ruin, which was a former parchment factory and a scheduled monument.