Maaemo House by Green Sheep Collective

Maaemo House by Green Sheep Collective

Project: Maaemo House
Architecture: Green Sheep Collective
Builders: Bond Building Group
Structural Engineer: ZS Consulting
Energy Rating and Sustainability Advice: Filter ESD
Location: Australia
Project Year: 2019
Photo Credits: Emma Cross photographer
Text by Green Sheep Collective

Maaemo (Mother Earth) is the name our clients adopted for their renovation early on in the design process, and it is with this in mind that we were inspired to create nurturing spaces for them. By using recycled materials, maximising northern light and providing strong connections to the outdoors, we were able to design a home that fosters family living with a sense of grounding and togetherness.

Maaemo House by Green Sheep Collective

Featuring passive solar principles, soaring exposed rafters, plentiful natural light and a snug sunken living area, the Maaemo House is comfortable, energy efficient and exciting to inhabit.

Maaemo House by Green Sheep Collective

Our client’s passion for recycled materials is displayed throughout both the extension and the landscaping with recycled bricks, fence palings, doors and windows combining to form walls, paths, garden sheds, a chook house and garden features.

Maaemo House by Green Sheep Collective

By separating the extension from the existing house, we were able to allow northern sun to penetrate deep into southern living areas to ensure the homeowner’s comfort and the energy efficiency of their home. Northern eaves and external blinds temper the sun throughout the seasons, while openable glazing maximises cross ventilation to help catch the cooling breezes in summer.

Maaemo House by Green Sheep Collective

The kitchen, complete with plentiful storage and a walk in pantry, forms a link between the old house and the new extension, stretching seamlessly into a study desktop and the dining area. From here, exposed rafters run from inside to out, enticing the family towards a beautiful deck and pergola entangled in vines and nature.

Maaemo House by Green Sheep Collective

A servery window and bar tie the kitchen to a protected central courtyard, allowing a seamless flow between indoors and out, while further providing for sunny outdoor living and natural lighting, heating and ventilation.

Maaemo House by Green Sheep Collective

A few steps access a sunken living retreat nestled amongst the garden and northern deck. Here, an exposed concrete floor absorbs the sun’s warmth to provide passive heating in winter and cooling in summer.

Maaemo House by Green Sheep Collective

‘Back to basics’ passive solar design principles, natural materials and colours, and a nurturing and beautiful garden all combine to ensure Maaemo House and its family will always be grounded with ‘Mother Earth’.

Maaemo House by Green Sheep Collective

See More Images in Gallery

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

PayPal Continues to Grow its Workspace in New York City

PayPal Continues to Grow its Workspace in New York City

Along the way, we have partnered with PayPal to design workplace experiences that have helped their staff thrive. Having already built out a few floors for the fintech leader in New York, we continued by expanding their West Village presence ...

Turning a Factory Loft into a Comfortable Home for a Family

Turning a factory loft with a heritage listed façade into a comfortable home for a family, yet retaining the historic character – that was the challenge for this property in Berlin-Kreuzberg.
Rusty House

Rusty House: Functional and Aesthetic Redesign of the Interior

Built in the small town of Humpolec in the Czech Republic in 2005, the now iconic Rusty House demonstrated the possibilities of working with a relatively small and tight parcel with numerous limitations.
Three-Pavilion Residence by YH2 Architecture: TRIPTYCH 3

Three-Pavilion Residence by YH2 Architecture: TRIPTYCH

Montreal-based yh2 introduces TRIPTYCH, a three-pavilion residence carefully nestled in lakeside surroundings. The house, with its crisp lines and sober palette, was built on a sloping site overlooking a small lake in the Laurentian Mountains, one hundred kilometres from Montreal.
The Wooden House by Studio Pikaplus 17

The Wooden House / Studio Pikaplus

Awarded 1st place nationally in 2016 for the best wooden construction in Slovenia, The Wooden House is a residential building embodying the elusive architectural...

More Articles Like This