Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

Project: Magnolia Modern
Architecture and Interiors: Rerucha Studio
Contractor: Mint Build LLC
Location: Seattle, Washington, United States
Photography by Lara Swimmer
Text and photos provided by Rerucha Studio

Situated in the Seattle neighborhood of Magnolia, the goal of this 3,318-square-foot house was to create a modern spacious home with lots of light, a classic yet modern feel all while managing a limited budget. Economy of structure and materials was exercised. “The project takes a spec-built budget and creates a home that reflects the client’s spirit and aspirations,” notes architect Jill Rerucha. Stepping inside the home, the large grid of windows flood the interior with natural light and provide views out onto the street. The large grid windows transform the house inside and out and provide high impact street appeal. The Magnolia Modern house is laid out on a grid. Structure, materials, windows, and casework, all align to create a harmonious design. “I moved walls, prefabricated cabinets, 4×8 exterior siding, and windows within inches to align,” adds Rerucha. The large marble slab at the kitchen wall is illuminated and is a dramatic backdrop visible from inside and out.

living room by Rerucha Studio

The living room, located at the front of the house, is focused on a built-in fireplace, while behind the couch is the dining area. Further into the house is the kitchen. A large grey marble slab at the end of the kitchen becomes a backdrop that’s visible from inside and out. A large kitchen island with a sink and plenty of storage, provides ample food prep space. A set of stairs behind the kitchen lead up to the sleeping areas of the home. Dark wood stair treads serve to accent the tranquil interiors. In the master bedroom, the large grid windows and fireplace make another appearance, while the rest of the room has been kept neutral except for a bright Womb chair and ottoman. At the top of the house, there’s a private yoga studio that opens up onto a rooftop deck with views of the neighborhood. “With a modest budget you need to be selective. It’s like an outfit, Prada shoes and a gap t-shirt are just fine…you don’t need all Prada,” notes Rerucha.

Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

bedroom, Seattle, Rerucha Studio

Magnolia Modern in Seattle by Rerucha Studio

terrace in Seattle by Rerucha Studio

See More Images in Gallery

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Geoffrey House in Toronto / Wanda Ely Architect

Geoffrey House is a single-family home designed by Wanda Ely Architect, a Toronto-based architecture design practice, specializing in contemporary, inspired, and thoughtfully detailed residential...

Princes Hill House / Christopher Elliott Design

When it came to creating a design language that could transition between the original rooms of the Princes Hill house and the new extension, we sought to highlight the best of the period features and use materiality to harmonise the spaces.

Lake Mendota Retreat, Wisconsin / Robbins Architecture

Set on a quiet pocket of Madison’s famous Lake Mendota, this home challenged us to balance the owners’ modern sensibilities with their desire to blend into a neighborhood of understated lake homes. Coming from a modern structure with a lovely collection of modern art ...

Mediterranean Beach House / Laura Ortín Arquitectura

Located in the Mediterranean coast, this property is the result of the family need to expand the holiday residence. This Mediterranean beach house is fresh, cozy and illuminated, essential qualities to rest and disconnect during holidays.

Retro Apartment in Milan / Cristiana Vannini

This retro apartment was renovated by architect Cristiana Vannini for a German artist. Project description: A German artist naturalized Milanese and her apartment in an...

Remarkable Passive Solar Home Balances Indoor and Outdoor Spaces

The design for this passive solar home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life. The Northcote Solar Home combines high-level environmentally sustainable design with a striking roofscape, contemporary finish, flexibility and a focus on outdoors and family.