Residential ArchitectureHousesMarine Parade House - Cedar-Clad Home by Dorrington Atcheson Architects

Marine Parade House – Cedar-Clad Home by Dorrington Atcheson Architects

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects

Marine Parade House is a single-family house renovated and expanded by Auckland-based Dorrington Atcheson Architects.

Project description: Built in the 1970s, this cedar-clad home with its multi-gabled roof was typical of an era when split-level design was the height of architectural acuity. Undoubtedly, the layout possessed a certain labyrinthian appeal, but a warren of rooms was not conducive to easy family living.

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 1

Retaining the charm of the building along with some quality materials was integral to this extensive two-stage alteration. The aim was to make the spaces bigger, to tidy up the material palette and, externally, to re-present the overall mass and street appeal of the property.

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 2

In Stage One, the interiors were re-defined, and a pavilion that flows out from the central core beneath a new fold of the roof was added. This houses a kitchen, living area and, behind a three-quarter height room divider, a cosy dining nook – a nod to that 70s style. Sarked ceilings and tongue-and-groove walls emulate the linearity and warmth of those in the original home, while built-in furniture such as cabinetry, shelving units and a breakfast pantry that juts through the external wall, are designed as separate elements in the space.

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 3

Disguising the gables was an important part of the Stage Two process, a delicate balancing act between modernising the look, yet melding in with the colonial villas of the neighbourhood. A new two-storey box intersects with the main form of the home; it contains a bedroom and en suite, with a garage below. This cube is defined architecturally by fine cedar battening, an element that is repeated to hide the main gable over the upper storey of the dwelling. A playful material fluidity is seen in the garden fence which wraps its way behind the garage of the box to reappear as cladding on the ground level of the original home.

Architects: Dorrington Atcheson Architect
Project: Marine Parade House
Location: Herne Bay, Auckland, New Zealand
Area: 404.0 sqm
Photography: Emma-Jane Hetherington

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 6

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 7

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 8

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 4

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 6

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 9

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 9

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 12

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 19

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 13

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 14

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 14

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 11

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 16

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 17

Marine Parade House by Dorrington Atcheson Architects 18

Thank you for reading this article!

Bringing Parisian Art-de-Vivre to a London Penthouse Apartment

For this London penthouse apartment overlooking Notting Hill’s largest garden square, De Rosee Sa designed the architecture, interiors and furniture.

Buena Vista Park Residence by Butler Armsden Architects

The Buena Vista Park residence dating back to 1906 is perched on a hill in the geographic center of the city, opposite San Francisco's oldest park and with views stretching to the Farallons.

Agrela House – A House for Books by Spaceworkers

Suddenly we had created a dense, heavy, monolithic cover roof that needed to be subverted, giving an idea of levitating mass that is slightly lying on light wood and glass.

Under Furniture Collection by Snøhetta & Hamran

Snøhetta designed a custom-made furniture collection for the world’s largest underwater restaurant in close collaboration with local carpentry workshop Hamran

Arctic Sauna Pavilion / Toni Yli-Suvanto Architects

The building is the centre of social activities during the warm seasons of the year. Cooking and dining takes place in the unheated main space, dominated by generous views towards the Nordic lake landscape, and towards the midnight sun.

Related Articles