Residential ArchitectureHousesMavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Project: Mavis House
Architects: Altereco Design
Location: Yarraville, Victoria, Australia
Area: 212 m2
Project budget: $600,000
Completion date 2020
Photo Credits: Jade Cantwell
Text by Altereco Design

Mavis House is a contemporary and minimal renovation that transformed a post war brick house into an expansive family home situated in Yarraville.

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

A restrained materials palette reflects the architecture of the project, a meeting of classic and contemporary. A cooling and minimalist palette enriched with solid timber details and a dowel battened screening creates a welcoming series of spaces with a robust and practical seamlessness.
The client’s specific requirements included:
– Walk-in robe and ensuite to the master bedroom, a multi-purpose room, and a renovated bathroom. The design provided for these within the context of the existing home with some internal wall modifications.
– Open kitchen-living-dining zone. This space needed to be light and bright with a strong connection to the outdoor space and provide privacy from their neighbours.
– Passive design. A reduction of mechanical heating and cooling was required along with a focus on energy efficiency throughout.
– Increased storage capacity and bike storage. These elements were created within an existing brick garage

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

The fine handcrafted joinery elements in the living and kitchen, offer a light-filled breakfast bar that extends into a year round outdoor entertainment area, and a cosy living unit and fireplace offering a place of refuge.

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

The existing building fabric has been significantly enhanced with high-performance insulation, solar panels and double glazing throughout. The challenging site orientation (north facing the street) has been overcome by creating some separation between old and new. This has allowed for some very tall north facing windows, bringing in winter sun to passively warm the polished concrete floor.

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

We have also reduced the amount of raw materials for this project by retaining a portion of the existing shed!

Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Ultimately the design celebrates family life and carefully considers the history of the site and its environmental impact on its surrounding context.

living area, Altereco Design
Key Products Used
External cladding – Lightsy – Karma
New bit entry pendant – Mark Douglass Design
Exterior paint – Dulux Domino, Dulux Whisper White Quarter, Cutek CD50 timber protection oil
Interior paint – Lexicon Quarter
Fencing – Plans for a future hardwood batten fence to the street and to further screen the private open space

kitchen, Altereco Design

kitchen, Altereco Design

dining area, Altereco Design

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Mavis House, Contemporary and Minimal Renovation by Altereco Design

Slim Studio, London / MATA Architects

The Slim Studio is a unique response to a common urban condition; the densification of city centres. Now more than ever, space is at a premium. We have tried to make the best use possible through the concept of the continuous ‘living wall’ housing all essential components for living.

Two Bedroom Guest House by Walker Workshop

This two bedroom guest house sits along a ridge in a grove of over 120 coast live oak trees. The Oak Pass Road guesthouse uses its height and a small footprint to maximize panoramic canyon views and strengthen its connection to the surrounding tree-filled site.

Big Top House, Arizona by The Ranch Mine

After a decade of trying to adapt their lives to the confines of a house that couldn’t meet their needs, a young family purchased a vacant lot at the base of Camelback Mountain in Phoenix, Arizona.

The Nest House, Greece by React Architects

The Nest house extends on this side. The building protrudes from the slope of the hill, fully adapted to the contours of the terrain. On the western side, it is almost underground.

A Small and Beautiful House in Ponta Delgada

In a consolidated urban mesh, at the center of Ponta Delgada, the approach answers to a program of an extremely small single family house with two flights, where the lower floor accommodates a single social area, while the two small bedrooms are located at the upper floor.

Related Articles