The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

Name of Project: The Burj Residence
Architects: VSHD Design
Lead Designer: Rania M Hamed
Project Manager: Bryan Miranda
Location: Dubai, United Arab Emirates
Area: 1600 m2
Client: Tamer Wali
Year 2019
Photographer: Koen Van Damme, Nik and Tam

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The client requested for a design that ensures the highest level of privacy and allows for the construction of a 1600 sqm house on a relatively small sized plot. He has also requested for a certain level of grandeur with a great deal of natural light.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

VSHD Design accordingly envisioned an L-Shaped house that looks into the inside of the plot where the family can enjoy the pool and the lush garden area while maintaining their privacy. The entry experience starts at the boundary wall making the most out of the plot size. A timber overhang was used to complete the geometry of the “L” and to give privacy to the internal corridor from the street side.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

One of the challenges was the definition of grandeur. In a region where grandeur is still widely expected to be shiny with lots of glitters, a mood of grandeur needed to be created, a magnificent space minus all the usual glitter. A space that one would normally experience in museums and grand galleries.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

This kind of grandiosity could only be achieved through mastering proportions, the use of natural materials and ample light.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

Accordingly, scale was key in this project where all the openings were fitted with doors and windows that reach the ceiling level giving all these objects a powerful presence and allowing for ample natural light.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The internal L outline is transparent with large spans of sliding glass doors. The large glass panels have a slim linear profile creating a seamless boundary between the outdoors and the indoors. This opens up the house to a view of the pool and garden and creates a visual link between all the living spaces.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

L-Shaped house / VSHD Design

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Pontoon Penthouse by Za Bor Architects

Pontoon Penthouse is another amazing and useful creation from Za Bor Architects. It can be both used on water or on top of an...
Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition 8

Edwardian Period Home Gets Contemporary Addition

The Molesworth Street house is a renovation and extension to a freestanding Edwardian period home in Kew.
Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisbon by Arriba 3

Travessa Dom Vasco Apartment Rehabilitated in Lisboa by Arriba

The Travessa Dom Vasco apartment occupies the last floor of a mid-20th-century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.
MAD Apartment

MAD Apartment by JAAK Design / Hong Kong

MAD Apartment is a studio home designed by JAAK Studio in Hong Kong. The name JAAK, a homophone of cantonese pronunciation - “宅 (home)“, is...
A Home-Remodeling for a Young Couple in Castelfranco Veneto, Italy

A Home Remodeling for a Young Couple in Castelfranco Veneto, Italy

Home-Remodeling project fulfils the needs of a young couple to remodel the interior space of an apartment of about 80sqm, creating an environment suitable for their everyday and working life.

More Articles Like This