Residential ArchitectureHousesMinimal House by MIDE Architetti

Minimal House by MIDE Architetti

Minimal House by MIDE Architetti

Project: Minimal House
Architecture: MIDE Architetti
Builder: Pajaro Costruzioni S.r.l.
Location: Stra, Italy
Area: 450 m2
Year: 2021
Photographs: Alessandra Bello
Text by MIDE Architetti

The Minimal House project involves the construction of a new single-family house developed on one level. The location of the building exploits the full potential of the plot: the house creates privacy and protection for the most intimate environments and opens up towards the large private garden.

Minimal House by MIDE Architetti

The shape of the house is generated by the union between the functional layout of the interiors and their best exposure creating two outdoor areas that are thus shaped with two different purposes: the south area with large windows facing the countryside and a portico and the area facing the north façade that is closed and impermeable towards the road.

Minimal House by MIDE Architetti

In the northeast area, there are facilities such as the garage, laundry room, and a bathroom, while to the west there is the living area, composed of the kitchen and the living room, which extends toward the outside thanks to a covered area.

Minimal House by MIDE Architetti

The bedrooms, bathrooms, and walk-in closet are located in the east part of the building. The generous master bedroom with a dedicated suite bathroom and a walk-in closet get light from the large glass door facing south that allows also a beautiful view towards the garden.

kitchen, dining room, MIDE Architetti

The layout of the minimal house allows the indoor areas to communicate directly with the outdoor ones, expanding the space both physically, through the porch, and visually, through the large glass doors.

living room, MIDE Architetti

Minimal House by MIDE Architetti

bedroom, MIDE Architetti

bathroom, MIDE Architetti

Dolores Heights Residence by John Maniscalco Architecture

On an atypically-configured sloping double lot in San Francisco, this new home takes advantage of rare siting to maximize the experience of changing daylight and sweeping city views. The use of deep overhangs and angular cedar forms carefully frames horizon views while gently responding to the corner siting.

Eklund Terbeek Architecten Designs a Spacious Apartment in a Former School

Rotterdam based firm Eklund Terbeek architecten designed a spatial apartment loft in a former school building from 1912. The building has been transformed into six apartments through Collective Private Commissioning.

Prosser Residence in West Los Angeles

The Prosser residence in west Los Angeles explores how a residence in a busy urban area can create spaces that are private, intimate, light-filled and interconnected.

Ontario Co-Working Office by Quark Studio Architects

The Ontario Co-Working Office consists of the repurposing of a warehouse into a co-working space. The interior of the offices is designed by Quark Studio Architects

Related Articles