Brick & Gable House / Breathe Architecture

Brick & Gable House, Breathe Architecture

Project: Brick & Gable House
Architects: Breathe Architecture
Location: Melbourne, Australia
Year: 2018
Photographer: Tom Ross

Brick & Gable House is designed for a family of four. We were initially engaged to build a larger house for them, but after spending time living overseas, they returned realising that they could live in a smaller footprint.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 1

The project involved the renovation of a heritage listed terrace house. Our clients loved the original character and stories that were attached to the house, so protecting that was important to them.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 2

A dilapidated 1980s extension was demolished and replaced to bring in more natural light, better building performance, more amenity, landscaped courtyards, and warm honest internal materials.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 3

A new, freestanding brick studio to the rear provided an additional guest room, painting studio, workshop and laundry.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 4

The clients love for modernism and warm, indirect lighting was important to them, informing our simple design intent – to build a free standing studio out of brick, a contemporary architectural reflection of the surrounding neighbourhood’s character of brick sheds and garages.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 5

Stack bond recycled bricks form the skin of the building, with the entire construction in brickwork (no plasterboard) to reduce materials and streamline construction.

Brick & Gable House, Breathe Architecture 6

Brick & Gable House, Breathe Architecture 7

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ross House in Melbourne Featuring a Bold and Sculptural Form

Ross house sits proudly within a characteristically diverse heritage precinct. The bold form of Ross house is flanked by two low rendered forms that enhance the presence of the neighbouring dwellings and clearly demarcate the line between public and private spaces beyond.

Old Apartment in Greece Transformed into an Industrial Space with a Unique Style

The xt casa project is the result of the redesign of an old apartment in Ioannina. The proposal transforms the apartment into an industrial space with a unique style. The structural elements of the building have been used as the main spacial and aesthetic tool in order to define the space.

Arruba Bach – Exciting and Vibrant Treehouse by Bossley Architects

Arruba Bach is a studio retreat designed by Bossley Architects in Awhitu Peninsula, New Zealand. Description by Bossley Architects: A relatively mundane set of requirements...

Carbon Neutral House Made from Concrete Panels and Whitewashed Recycled Brick

Whispering Smith’s House A is a challenge to the status quo of housing in Perth. The sustainable apartment-house hybrid is designed for small lots and uses commercial materials in an innovative way to achieve a tight footprint and carbon neutral status.

Cottesloe House: coastal style design by Collected Interiors

The interior design of Cottesloe House is realized by Collected Interiors from Leederville, Western Australia. The designer’s description Collected Interiors refurnished and styled this ocean-views home...

Cheetah Plains Safari Lodge in South African Wildlife by ARRCC

The new Cheetah Plains safari lodge in the Sabi Sand Game Reserve in the Kruger National Park, South Africa, designed by ARRCC, reinvents traditional safari-style architecture to create an altogether new safari experience of nature from within.