Residential ArchitectureHousesMinimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Project: Minimalist Urban Residence
Architects: Anacapa Architecture
Services: Architecture, Construction Administration, Interior Design, Programming, Site Design
Architect: Dan Weber
Design Team: Geoff April, Jose Sanchez
Landscape Design: Isa Bird Landscape Design
Contractor Beach: Front Construction
Structural Engineer: Paul Belmont, Ashley & Vance Engineering
Location: Santa Barbara, California
Size: 2,500 SQ FT
Photo Credits: Erin Feinblatt
Text by Anacapa Architecture

This private residence was an exercise in sophisticated design and modern minimalism. The design maximizes natural light with an abundance of fixed and sliding glass throughout the 3-bedroom, 2-bathroom home. A simple material palette of ipe and white stucco was selected for the exterior, while the interior is warmed with custom walnut cabinetry, Italian marble and brass fixtures.

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

 Anacapa Architecture, kitchen, refrigerator, range, marble counters, range hood, white cabinets, cooktops, ice maker, undermount sinks, pendant lighting, recessed lighting, dishwasher, laminate cabinets, concrete floors

The home was designed with the region’s temperate climate in mind. Sliding doors and operable windows throughout the home offer limitless opportunities for ventilation while radiant heat cement floors and two indoor fireplaces provide warmth on cooler days. The design achieves a true connection between indoors and outdoors in every room. Operable sliding glass spans the entire width of the kitchen/dining/living room area, so the home can be completely opened to the elements on warm days.

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Anacapa Architecture, living room, gas burning fireplace, recessed lighting, chair, wood burning fireplace, sofa, sectional, concrete floors

The residence was designed with the owner’s affinity for entertaining in mind. Upon entering the home, guests are greeted with an uninterrupted view of the backyard gardens and outdoor fire pit, where friends and family gather on weekends.

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Anacapa Architecture, bedroom, concrete floors, bed, recessed lighting, night stands

Anacapa Architecture, bath room, concrete floors, wood counters, undermount sinks, subway tile walls, open showers

Anacapa Architecture, bath room, subway tile walls, recessed lighting, wood counters, open showers, dark hardwood floors, undermount sinks

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Minimalist Urban Residence by Anacapa Architecture

Dotted Lamp tell us the story of light, colours and reflection

Eindhoven-based designer Dennis Parren created Dotted lamp inspired by the colourful jellyfish. The designer’s presentation: For the Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015 we created several light...

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

The architectural style of the Oblong house is based on the characteristics and cultural context of the site. The goals of its design were authenticity, simplicity, locality and sustainability. The building’s idiom is simple; an oblong that settles naturally into the landscape of the open field.

Golf House in Costa Esmeralda / Luciano Kruk Arquitectos

Golf House is geographically located at the center of Costa Esmeralda, a neighborhood 13 km north of the seaside resort of Pinamar. Topographically lying on highest area of the neighborhood, both the front and the back of the plot of land adjoin a golf court that, along with the —mainly wild— native vegetation, compose its immediate surroundings.

Neumann Haus / ITN Architects

Neumann Haus is a renovation and extension to an old 1880’s Victorian brick house in an old suburb of Melbourne Australia. The new building at...

A Three Storey Extension of an Existing Semi-Detached Bungalow

A three storey extension to the rear of an existing semi-detached bungalow on a steep, river front site that PP first completed back in ‘08. In 2017 we revisited the interiors adding detail and texture to the original building footprint and palette.

Related Articles