Residential ArchitectureHousesSS House - A White Volume in the Olive Grove

SS House – A White Volume in the Olive Grove

SS House - A White Volume in the Olive Grove

Project: House SS
Architectural design and construction supervision: REISARCHITETTURA
Team: Arch. Nicola Isetta  Arch. Paola Rebellato
Structural Design: Ing. Alessandro Michielin
Mechanical and plumbing installations design: Ing. Francesco Bertolo
Electrical installations, home automation and lighting design: Mountech Srl
Location: Ostuni (Brindisi), Italy
Surface: 112 m²+23 m² veranda
Construction cost: € 463.000,00
Photographs: Alessandra Bello

The SS House is an Italian private vacation home inserted into a young olive grove in the Ostuni countryside, in the Valle d’Itria area (Puglia). The volume, white and pure, stands out in the surrounding countryside through its simple forms of traditional Apulian architecture, innovated with infusions of contemporary architectural details.

SS House - A White Volume in the Olive Grove

SS House - A White Volume in the Olive Grove

The spaces are designed for a slow and relaxing pace of life, in contact with nature. The SS House is inserted between the rows of an olive grove, and its layout develops from the central axis of the entrance on the east side, with a car space and storage volume defined by dry-stone walls that separate the living area from the sleeping area, leading visitors inside the house. The living area is located on the north side, where the best views can be enjoyed through large windows that frame the surrounding landscape, thanks to the natural slope of the terrain. The center of gravity of the living area is the volume of the fireplace, dividing the space into a dining zone – dominated by the kitchen island – and a sitting zone. The sleeping area develops on the south side of the house and consists of two bedrooms with independent bathrooms and large windows facing east and west.

living room, REISARCHITETTURA

The south elevation is almost completely blind to protect from the hot Apulian sun, while the north side living room opens into a porch to offer a seamless space between the interior and exterior, suitable for summer use of the residence. From there, a natural-looking path made of randomly laid stone slabs descends to the pool area, which overlooks the valley with a view of the town of Cisternino (Brindisi). The pool area is completed by a gazebo with a bamboo cover, a kitchen for outdoor dining, and a bathroom with a shower.

SS House - A White Volume in the Olive Grove

kitchen, REISARCHITETTURA

kitchen, dining area, REISARCHITETTURA

External finishes are those of traditional Apulian rural architecture: walls with white lime plaster finish, or made of local dry stone, external Apricena stone slab paving, and gazebos of white-painted metal with bamboo covering. A more contemporary style was chosen for the interior, which is characterized by contrasts between the white of the walls, the gray of the micro-concrete floor, the black of windows, doors, and kitchen, and the sobering colors of the furniture.

pool, REISARCHITETTURA

SS House - A White Volume in the Olive GroveFinally, in the development of the project, particular care was given to sustainability and the use of renewable energy sources. The use of traditional white colors helps to avoid overheating during the hottest periods, and the large windows are equipped with motorized rolling sunshades for sun protection. On the roof, a photovoltaic system produces electricity that powers the heat pump for the air conditioning of the house. LED fixtures were chosen for lighting, allowing for savings of 50% on electricity use, and having a much longer life cycle than traditional systems. There is also a rainwater recovery system, which sores rainwater in an underground tank for gardening reuse.

SS House - A White Volume in the Olive Grove

SS House - A White Volume in the Olive Grove

SS House - A White Volume in the Olive Grove

Subscribe to our newsletter

Hartford Residence by Clayton Korte

With an owner’s vision for a refined retreat notable for fluid spaces and artful details, this centrally located Austin residence makes the most of its steeply sloped, leafy site in an established Austin neighborhood.

Coiled House by David Boyle Architect

Before productive gardens became associated with sustainable living, waves of World War II immigrants settled in Sydney’s Inner West and maintained produce gardens to retain their cultural and food heritage.

Toowong House Renovation by KIN Architects

The alterations and additions explore new ways to engage the street and garden while fostering family togetherness. The client’s love for their historic small footprint cottage and garden on 405m2, guided the decision to make small insertion / big impact moves.

Bala Line House by Williamson Williamson

Williamson Williamson have designed Bala Line House in Toronto, Canada. Within many of Toronto’s network of well-preserved ravines and valleys, historic rail lines are occasionally...

Cloud Room, Seattle / Graham Baba Architects

The concept for Cloud Room posits that “the best office might not be an office at all.” Cloud Room provides a shared working environment and private member’s club enriched by the people who occupy it.

Recommended Stories