Residential ArchitectureLoftsMinimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions

Architects: Studio DiDeA
Project: Minimalist Vertical Loft
Collaborators: Andrea Collodoro
Architect in Charge: Tim Hossner
Location: Palermo, Italy
Area:66 sqm
Year: 2017
Photography: ©Studio DiDeA
Budget: 50.000 €

From the architects: Studio DiDeA converted a former brick manufacturing facility located in an historical building in downtown Palermo into a residential interior: a tiny vertical loft with clever storage and space-saving solutions featuring double-height spaces and a black steel staircase.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 1

The two storey loft has a longitudinal development (3 meters x11) with a groin vaulted ceiling. The designers had to face some obstacles mainly due to the small size and to the lack of natural lighting -the apartment takes sunlight only from two high industrial windows opening on an internal courtyard. For this reason all of the furniture is custom made to to create a comfortable and cohesive interior environment fulfilling the owner’s practical and aesthetic needs. The choice to use light coloured materials brightens the space.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 2

From the internal courtyard an industrial iron door provides access to the ground floor where there are the kitchen, dining and living room and a small bathroom. The steel staircase takes centre stage, conceived as a functional volume encasing an under stair kitchen closet, whose main feature is its deep grey colour.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 3

The kitchen cabinetry was designed to optimize the space. It can be opened and become a fully equipped cooktop and kitchen sink with a drop-leaf opening table. The dining zone features an oak dining table underlined by a pendant light; from here a small living zone is organized through a sofa placed in front of a tripartite unit made from oak built into the wall.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 4

The stair -whose first 4 steps realized in oak wood provide extra storage space – leads to the night zone on the first level with the bedroom overlooking the double eight, walk-in closet and bathroom.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 5

In contrast to the resin flooring of the first level the night zone features an oak wooden parquet flooring except for the bathroom.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 6

The groin vaulted ceiling is enhanced trough lighting spots placed at the base of the arches.The headboard behind the bed works acts as separating panel with the walk-in closet.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 7

“ This place was a small artisanal brick manufacturing workshop. Designing a minimal house in an historical context was a complicated task requesting us to study and look for architectural devices allowing us to save space still respecting the original architectural shape” says DiDeA.

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 8

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 9

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 10

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 11

Minimalist Vertical Loft in Palermo with Clever Space-Saving Solutions 12

Villa Eden Roc / Studio Vincent Eschalier

Villa Eden Roc is a house on a plot by the sea at Cap d'Agde, inspired from the codes of architecture of littoral of the Mediterranean basin. Each room has access to the garden or patio.

ROOM collection by Erik Olovsson & Kyuhyunk Cho

We can say, using a turn of phrase, that the report people have with furniture is to insert an object into a square space....

Minimalist Contemporary House Designed To Be a Peaceful Retreat

Villa GK was built by request of a private client, who was looking to renovate his old Algarvian villa. Result of this intervention is a minimalist contemporary house which responds to the owners view on quality of life, privacy and sustainable living.

A 1960s Brick Barn Turned into a Beautiful Live and Work Space for an Artist

A brick barn from the 1960s turned into a workplace for the artist, an experimental and creative environment where light and the surrounding hills shapes the architecture. The needs of the client are translated into design gestures consistent with the essence of the building.

Mellow Yellow Family Home in Highbury, London

A newly married couple approached me in a bit of a quandary. They had just bought a brand new house in north London. It certainly ticked all the boxes, with lots of space and plenty of bedrooms for a potential family and visiting parents.

Related Articles