Modern Chiado Apartment in Lisbon by Rar Studio

- Advertisement -

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio

Project: Modern Chiado Apartment
Interior Design: Rar Studio
Author: Rita Aguiar Rodrigues
Team: Rita Aguiar Rodrigues, Francisco Costa, Mariana Simões
Location: Lisbon, Portugal
Area: 170.0 m2
Year 2017
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

This modern Chiado apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district that completed construction in 2004.

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio 1

Working within the scope of a Siza Vieira project represents a difficultly desirable challenge. The inexorable weight of the inherent responsibility runs in parallel to a sense of pointlessness of intervening within a framework that requires no such work. We thus focused on the needs, desires and expectations of the client.

dining room, Rar Studio

The Chiado apartment area was to be maximised. To this end, we eliminated the technical cabinets and their ventilation infrastructures existing throughout the bathrooms, bedrooms, the corridor, the living room and the storage room, which were relocated behind the suspended ceiling. Furthermore the spatial structure was maintained while repositioning only the door accessing the living room and removing the wall that closed off the dining room.

kitchen, Rar Studio

The dark wooden floor tiling, in narrow planks, was replaced by lighter, broader planks. The inner doors, at a substantially lower height than the Northern, Southern and Western window facades, were rescaled, retaining their breadth and raising their height to match that of the windows. Furthermore, within the scope of the purpose of this operation, the entire carpentry system underwent redesigning with higher skirting boards and thinner frames that also integrated new ventilation grids in both the skirting boards and fixed furniture. The objective here was to bring about a more luminous apartment while fostering a greater sensation of amplitude and, above all, of a more generous ceiling height.

apartment renovation in Lisbon

The built-in living room shelf-stand, where the room meets the corridor, was replaced by another: a delicate metallic structure, without any back panel, to separate the two areas while enabling a mutual visual relationship – privileging the apartment’s marvellous westward view – and the natural illumination of the corridor.

Apartment Renovated by Rar Studio

The en suite and service bathrooms, as well as the kitchen and pantry, underwent structural alterations with the reorganisation of their layouts alongside new finishing materials. The carpentry solutions, tailored to meet the wishes of the client and the specific characteristics of their host spaces, the details to the stone fixtures, and the total reformulation of the lighting project all proved determinant to the intervention in these spaces.

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio 2

The furnishing project followed the same principles as the architectural design project in striving for an ample and appropriately luminous ambience. As in the bathrooms, the floor tiling and stone patterns stand out as protagonists against the smooth and homogenous coloured surfaces – in colour block –, like the coloured blocks of Terraços de Bragança.

interior design, apartment Lisbon, Rar Studio

bedroom, interior design, Rar Studio

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio 3

bathroom, Rar Studio

bathroom

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio 4

Chiado Apartment Renovated by Rar Studio 5

Plan

- Advertisement -

Treves & Hyde Restaurant / Grzywinski+Pons

Treves & Hyde is a new restaurant and bar designed by Grzywinski+Pons near Whitechapel in East London. From the architect: The environment is intended to...

Mid-Century Ranch Home Updated for Modern Family Living

This project was for a young couple relocating back to Santa Rosa from New York. They sought to update a mid-century ranch home they purchased in the hills of Santa Rosa – with a distinct vision.

Beautiful Tiny Concrete House with a Minimalist Architecture

This beautiful tiny concrete house is the perfect escape, enjoy the private beach, private pool and vegetation. Casa Tiny is located in Puerto Escondido,...

Keitaro Muto Architects Design a New Japan Three-Story Open House

Daiko residence is three-story open house near the central Nagoya city. Interior has been divided the square in quarters by put the wall and it has been made anomalous split-level house, in consideration for a number of rooms and a requirement is felt family’s coming.

Redesign of Office Spaces – DHL Supply Chain Jažlovice

The concept for the DHL Supply Chain offices was created through a unique cooperation between the client and the architectural studio VONT.

Pearl Loft, Portland / Jessica Helgerson Interior Design

Our client for this project was hesitating as to whether she should move from her seemingly unfixable Pearl District apartment. When she visited another unit we had redesigned in the same building she decided to stay and transform it.

Canari House in Montreal / Naturehumaine

Canari House is a fourplex recently renovated by Canadian studio naturehumaine. Project description: An athletic young couple wants to transform a fourplex to create their...

Rowhouse by S2 Architects: Modern Live / Work Rebuild in Aspen, Colorado

Dated Rowhouse in the Airport Business Center on the boundary between a new residential neighborhood and an older commercial/industrial core, adjacent to the local airport, 2 levels + storage loft (approximately 1100 SF)

Contemporary Family Ski Cabin with Scandinavian Influences

From inception this house had an ambitious brief: create a family home equal parts warm, modern light filled ski cabin that also incorporates the best locally sourced materials, natural fabrics, and leading eco friendly standards and building practices.

Bare House / Jacobs-Yaniv Architects

One floor house for a family of four. Bare House by the fields is second in a series. The design challenges once again the aesthetics, simplicity and directness of bare materials and bare intentions

Peppertree Villa, a 1920s Home Revived and Refreshed by Luigi Rosselli

At the summit of Bellevue Hill a centennial Peppertree rises over the skyline; two homes lie beneath its vast canopy. To one side of the fence, The Oculi House and to the other, Peppertree Villa, a skillfully designed late 1920s home.