Lagrange House in Turin / Fabio Fantolino Studio

- Advertisement -

Lagrange House in Turin

Designer: Fabio Fantolino Studio
Project: Lagrange House
Location: Turin, Italy
Year 2017
Photography: Giorgio Possenti

Designed by Fabio Fantolino, Lagrange House is located in the heart of the city of Turin. Two apartments in one inhabited by mother and son, perceived as a single space that may be divided allowing each to preserve a sense of individual personality and independence. The internal design is inspired by the styles of the 1950’s and 1970’s, each a contamination of the other.

Lagrange House in Turin 1

The hand-sanded Hungarian oak herringbone flooring sets the scene for the entire project. Some items are found in both apartments: the handles, the round table in the dining area. The mother resides in the larger apartment, which is elegant and sophisticated thanks to the richness of the materials used, the marble, the fabric and the highly polished steel features.

Lagrange House in Turin 2

The flavour of the 1950s finds its greatest expression in the living area which, apart from its elegance offers different areas of expression. The conversation area is developed around a Minotti Freeman Tailor sofa, featuring a rigorous cotton titanium-coloured fabric and a double-stitched linear motif, typical of the 1950’s, contrasting with soft elements such as carpets, De La Cuona pale pink velvet-covered armchairs with Bowl by Mater tables at their sides. The study area has a walnut desk, softened by the light from an Aballs T by Parachilna suspension Lamp. The Calacatta gold marble table surrounded by dark velvet Verpan chairs with a black structure is in the centre of the dining area, illuminated by the warm light from a black Tango lamp from the Phanto collection.
The setting is completed by two parallel niches and a black burnished iron archway: a glass showcase for dishes and an opening allowing for a glimpse of the kitchen in black fenix with shelving in American walnut enriched with Calacatta gold marble interspersed by Topan VP6 coloured pendants by &Tradition.

Lagrange House in Turin 3

The guest bathroom maximizes the richness of Arabescato marble used as a vertical lining which contrasts with the aquamarine door of the washbasin cabinet with circular walnut particulars.

Lagrange House in Turin 4

The upstairs sleeping area is conceived as a haven, an intimate place between the delicacy of light grey wood panelling, a Phanto PawFloor lamp and a Verner Panton black flowerpot bedside lamp. To further define this atmosphere, the Gubi Beetle Chair seat with a black structure and velvet lining and the table lamp designed by the architect Fabio Fantolino.

Lagrange House in Turin 5

The smaller apartment has a design closer to the ’70s. The lounge has a more contemporary and informal air, a Percival Lafer vintage leather armchair, a petrol-coloured Gianfranco Frattini for Tacchini sofa and light alcantara chrome-plated tubular chairs.

Lagrange House in Turin 6

The kitchen can be closed-in on itself, serving as a background to the dining area. The guest bathroom has dark tones in red Levanto marble with details in black and chromed iron. The sleeping area features a blue velvet headboard and a corner white panelling in the corner that houses a wall cabinet, bedside table and custom made lamp.

Lagrange House in Turin 7

The bond between the two home owners and, consequently, between the two apartments is underlined by the seamlessly laid floor and airs details that represent a unique design that adapts and models the personality of the individual, revisiting different historical eras that are exalted by the use of contemporary design icons.

Lagrange House in Turin 8

Lagrange House in Turin 9

Lagrange House in Turin 10

Lagrange House in Turin 11

Lagrange House in Turin 12

Lagrange House in Turin 13

Lagrange House in Turin 14

- Advertisement -

Space & Co, 2 Southbank / Architecture BVN

Project: Space & Co, 2 Southbank Architects: Architecture BVN Location: Southbank, Australia Completion date 2018 Area: 1800m² Photographer: Tom Ross Description by BVN: As a major provider of real estate...

Coffee Grill Restaurant in Lisbon / Yaroslav Galant

The Coffee Grill restaurant located in historical center of Lisbon - one more Portuguese project of Yaroslav Galant innovative design studio. The new place represents...

Balboa Beach Flat by Lynn K. Leonidas

This Balboa Beach Flat in San Francisco houses a robust family life for surfers, makers, art collectors, and their two young boys. The remodel for this newly imagined floorplan includes a new kitchen and three bathrooms among the many updates made to the home's overall interior architecture.

Cozy Vancouver Beach House Inspiring Relaxation and a Warm-Weather Lifestyle

The G’Day House is a commission for an Australian ex-patriate family, who requested a home that would support a relaxed attitude toward daily life and would help them re-connect with a warm-weather lifestyle. Column-free sliding doors at the Southeast corner of the house effectively double the size of the living area when open; indoor and outdoor spaces hold equal priority.

One Level Concrete House Providing Spaces for Leisure and Socializing

This one level concrete house is located in a quiet area of Brasilia’s outskirts. The aim was to construct a 280m² house to be mostly used during weekends, providing spaces for leisure and socializing. The major challenge was to distribute storehouse in a reduced plot area shaped in a trapezoid form and open to the greenery as much as possible.

Primera Octava House / Octava Arquitectura

Architects: Octava Arquitectura Project: Primera Octava House Project Team: Micaela Casoy, Paula De Falco Location: De La Quilla Y Del Obenque, Pinamar, Buenos Aires, Argentina Area: 240 sqm Photography:...

Bhuwalka House by Khosla Associates

Bhuwalka House was designed for a young couple and their daughter and it includes a basement for parking, four bedrooms, a home theater, gym...

Small Mountain Lodge for Short-Term Guests

Černá Voda, a small mountain lodge, is situated next to the “old” ski run near the Pomezní Boudy border checkpoint in the Krkonoše mountains. The original lower ski-lift station was replaced with a new wooden structure on the confluence of Kolben and Černá Voda streams, the latter of which the chalet is named after.

A Minimalist Dutch Villa by FilliéVerhoeven Architects

Minimalist Dutch Villa SG21 is easy, chic and simple as the colour suggest. But to get there wasn’t as easy. The site, typically Dutch had a very strict building envelope and maximum allowed volume of 1000 cubic meters.

Australian Contemporary House Encouraging Outdoor Living

This Australian contemporary house is located in a bushfire prone area and responds to the potential direct fire threat by providing a solid (fire-rated) interface in that location.

Simple Geometry Shines in Modern Austin Home

This south central-Austin house was designed for a couple wishing for a design that would support an active indoor/outdoor life. Early versions of the design featured flat roofs, but we were drawn to the idea of a simple elevated gable structure housing the bedrooms ...