Residential ArchitectureApartmentsKensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Project: Kensho, a Minimalist Zen Apartment
Interior Designer: Nico Andriano / Co+in Collaborative Lab
Location: Jakarta, Indonesia
Year of completion: 2022
Project size: 900 square feet
Photography: Richard. C

Jakarta-based design studio Co+in Collaborative Lab has created a minimalist zen apartment that portrays the emptiness, the essence of living.

A 900-sqft two-bedroom apartment unit has been reimagined as a one-bedroom apartment, with a large tranquil open kitchen, living, and dining area.

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Designed with a serene intention, the apartment is celebrated with a sensuous palette of black and grey hues with the warmth of wood, an art of minimalism.

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

Japanese and Nordic aesthetics are infused in the layered details of the wood carpentry, as well as gentle grey stone quartz that is repeatedly used throughout the space.

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

The communal area is delineated into two zones by the change of tone and floor colors, which amplifies the drama of the spaces.

kitchen, Co+in Collaborative Lab

Living space is enveloped by a curved ceiling that disguises the beam structure of the space, meanwhile, the private area is concealed by the hidden door, allowing the open-space area to be enveloped with Japanese minimalism while hiding unsightly elements.

kitchen, Co+in Collaborative Lab

The materiality of the interiors evokes simplicity. While keeping the repetitive design details, the bedroom is masked with carpentry that allows the function of camouflaged doors and windows.

bathroom, Co+in Collaborative Lab

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

bedroom, Co+in Collaborative Lab

Kensho, a Minimalist Zen Apartment by Co+in Collaborative Lab

floor plan

Subscribe to our newsletter

A 1959 Forest Cabin Was Turned into a Weekend Retreat in Rural Washington

Jim Olson’s reverence for nature and admiration of the site’s beauty is expressed in the design of this project located on Puget Sound and nestled amidst the towering fir trees of an ancient forest.

Full Renovation Apartment by Abaton in Alcala, Spain

Architects: Wespi de Meuron Romeo Architects and Àbaton arquitectura Project: full renovation apartment Living floor area: 250 m2 Terrace: 60 m2 Location: Spain Ábaton Arquitectura in collaboration with Wespi de Meuron...

The Iron House: Strong on the Outside, Cozy and Homey on the Inside

The Iron house in the Sharon Region is a classic example. In this practically see-through property, it's almost impossible to identify the boundaries between the interior and the beautifully designed garden.

New Kitchen Extension – nnU House by Studio Jayga Architects

The new kitchen extension has been designed by Studio Jayga Architects for a young family with demanding city careers in Loughton, Essex UK.

ToDD Residence is a Urban Farmhouse in Seattle / SkB Architects

The ToDD Residence emerged from the concept of how to create an urban farmhouse, while finding a way to push the limits of usable...

Recommended Stories