Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

Architects: Perversi-Brooks Architects
Project: Modern Glass Extension
Location: Malmsbury, Victoria, Australia
Photography: Ben Hosking Architectural Photography

The client; a Swiss (French-speaking) ex-chef, ex-toy museum owner, collector of all things amazing and bizarre, turned artist, now heavily inspired by Mexican colour, pattern and imagery.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 1

The existing house was a dark, somewhat drab mud-brick owner-built number from the late 1970s, chock-a-block full of an extensive collection of objects, toys, and artworks. The house sits in an established garden just outside the township of Malmsbury. The site is zoned a ‘Rural Living Zone’, and is subject to a number of overlays: Environmental Significance Overlay, Erosion Management Overlay, and a Heritage Overlay. The site is also within a bushfire prone area.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 2

The owner and his partner found the whole place too dark, they needed more light to be happy in the space. They’d also wanted more wall space and display cabinets for his collection.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 3

A small (10m2) glazed sunroom extension was added to provide a space to sit and read, or eat breakfast – inside the comfort of the home – but nestled within the well-established landscaped area to the north of the existing house, providing a space for the owner to appreciate the garden in the warmth of the sun.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 4

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden. The idea over time is to have pots and plants strewn across this geometric form, creating a ‘fuzzy’ edge between the building and the landscape.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 5

The interior of the house was gutted of the kitchen, bathroom and the two stairs. The shell of the existing structure (mudbrick, traditional brick, timber and other linings) were all painted white to lighten and brighten the whole volume of space. Within this volume were introduced a new Kitchen with timber veneer fronts, overhead cupboards, and stainless steel bench tops, robust enough to deal with the punishment of an ex-chef. A black steel Spiral stair replaced the two existing timber stairs which ate up valuable floor and wall space. A bridge was also introduced to link the two lofts which were left ‘as-is’ other than a lick of paint and new carpet.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 6

In the lounge area, a large monolithic joinery unit was placed behind the existing fireplace, where the second stair once stood, this doubles as a Robe into the second Bedroom. The joinery holds the TV, stereo, books, and wood storage, but also acts as a sort of ‘Cabinet of Curiosities’ displaying some of the owners most prized pieces; A 17th century doll, a number of candelabras, a clock, an underwater diver, and a couple of toy cars.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 7

An elaborate antique Murano glass chandelier was suspended over the existing large timber dining table, and a display cabinet adjoins the dining area in the space of the second original stair.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 8

The Bathroom was rejuvenated with crisp white tiles, a heated towel rail, and high-end fixtures and fittings. A custom-designed mosaic fills one wall, incorporating mexican-like colours in the figure of a large pixelated octopus – a celebratory moment of the owner’s previous passion as a seafood chef. The ‘underwater’ theme is furthered through three glass pendant lights that cluster in the corner looking vaguely ‘octopussy’…

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 9

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 10

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 11

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 12

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 13

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 14

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 15

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 16

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 17

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria 18

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

A-Frame Cottage by Jean Verville Architecte

The rehabilitation of this A-frame cottage reflects the method of the architect who, approaching the essence of his clients’ everyday life, leads them to scrutinize their daily habits as well as their real family needs to surpass their own limitation
2,100 square-foot weekend residence , CCS Architecture

Lagoon Weekend Residence in Marin County, California

This 2,100 square-foot lagoon weekend residence was built in Seadrift on the Stinson Lagoon in Marin County, California. Although the lagoon is filled with Pacific Ocean Sea water, it is shallow and warm ....

Green Magic Homes Brings Next Generation Sustainable Building Technology

Green Magic Homes, based in Miami, Fl, announces the official launch of their sustainable building technology Worldwide, and the introduction of their dynamic new...
Ashby Residence in Austin, Texas, Matt Fajkus Architecture 2

Ashby Residence in Austin, Texas / Matt Fajkus Architecture

The Ashby Residence is derived from the stereotomic operation of subtracting from and adding to a solid volume to enable specific programmatic relationships and daylight conditions. Sited on a typical 50’x150’ single-family residential lot in Austin, Texas, the design questions the standard house massing and arrangement by stretching along the length of the lot.
West Coast Retreat for a Wisconsin Family 4

West Coast Retreat for a Wisconsin Family

Designed as a West coast retreat for a Wisconsin neurosurgeon, attorney, and family, the Cornelio house sits on a narrow corner lot enjoying views of the hills, the city, and the Pacific horizon beyond.

More Articles Like This