facebook

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

Project: Mosman House
Architects: Annabelle Chapman Architect Pty Ltd
Builder: James Hurt Building
Engineer: Peninsula Consulting Engineers
Location: Sydney, Australia
Area: 245 m2
Completion date 2018
Photographer: Simon Whitbread

What was the brief?
To renovate an old federation house that had been neglected over the years and divided into 3 flats. All period detail had been removed, so a contemporary solution was required by the clients. Their quantitative brief was for a 3 bedroom home, all with their own bathroom and dressing room facilities, a formal sitting/television room, and a large open plan Living Room, Dining area and Kitchen opening onto the rear yard with covered and uncovered outdoor spaces.

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

What were the solutions?
The existing front section of the Mosman house was retained and housed two bedrooms and a Sitting Room. The rear section comprised of a two-levelled structure, on the ground floor a large Living, Dining, Kitchen area oriented to the North and West, with clever allocation of the support spaces of a large pantry, laundry and study to the pantry, on the south side of the ground floor. The Upper level we created a Master Suite, the bedroom with large window openings, shaded by electronically operated external louvres to respond to the western sun and bedroom light requirements. An ensuite and large walk in robe spaces.

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

The ceilings in the living room were high enough to allow generous highlight windows, bringing light into all sides of the room. A simple palate of polished concrete floors, oak veneer joinery, corten steel fireplace and clean white walls sits well within the large living room spaces.

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

The Master suite above the living are also has generous high ceilings and large rooms, with abundant natural light.

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

Key products used:
Concrete and Timber – the new rear Living Kitchen area on the ground floor has polished concrete floors and a site poured concrete kitchen bench. The kitchen joinery features a strong statement of timber panelling, and the old section of the Mosman house and the new upper level have engineered oak timber floors.

kitchen / Annabelle Chapman Architect

living room / Annabelle Chapman Architect

bedroom / Annabelle Chapman Architect

bathroom / Annabelle Chapman Architect

bathroom / Annabelle Chapman Architect

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

Mosman House / Annabelle Chapman Architect

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Deep blue Lazuli and Afghan flavors: Kutchi Deli Parwana by Studio Gram

Kutchi Deli Parwana project, an Afghan restaurant is the achievement of the designers from Studio Gram from Adelaide, Australia. The owners have migrated from...

Shisha Lounge in Baghdad / Quark Studio Architects

Shisha Lounge in Baghdad, Iraq, updates the time-honored tradition of shisha with modern amenities and sustainable design principles. The Lounge, with exquisite attention to the detail of fixtures and furnishings drawn from the rich history of Babylonian civilization

Art Residence by Overland Partners / Dallas, Texas

When the owners of a world-class private contemporary art collection wanted a home equally suited for people and masterworks, they found it difficult to reach the perfect balance.

Elizabeth House by Dorrington Atcheson Architects

Located in Auckland, Elizabeth House is a contemporary family home designed by Dorrington Atcheson Architects. This new build in the heritage suburb of Freeman’s Bay...

MA Lounge, Tepozteco Mountains / Cadaval & Solà-Morales

The MA lounge is located on one side of the front garden of MA House. They share landscape, garden, and cross views. It has a very specific program, and of temporary use: it is the space of shade next to the swimming pool ...

Sea Side Villa / Stella Adrimi & Partners

The Sea Side Villa is situated in the most beautiful seaside plot, in the district of Palio, outside the city of Kavala, in northern Greece. The energy signature of the villa is A+ and it has been constructed in accordance with the strictest principles of biotechnology, to minimise energy consumption.