1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update

Architects: Design Initiative
Project: Mountain Brook House
Project Team: Phillip Woods Home Builder, BBG&S, Barnett Jones Wilson, European Kitchens of Alabama, MDM Design Studio, Patti Woods Interiors
Location: Mountain Brook, Alabama, United States
Size: 2,500 sf
Photography: Graham Yelton

The original Mountain Brook house was designed in 1963 by Fritz Woehle, FAIA, a local Birmingham architect known for his expressive modern design. Like many of Fritz’ projects, it is specific to the client and responds directly to the surrounding context.

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 1

Benched into the site, the original design consists of a round volume (the ‘drum’) with the program organized radially, a brick wall that interrupts the form and creates the central dining room, a fireplace that separates the living room from the front entry, and a rectangular exterior deck. It was designed with full-height glass at the perimeter of the round volume to take advantage of the views out to the beautiful landscape. While most of the program is oriented toward the exterior, the dining room is internally focused with a conical ceiling and diffuse skylight. Unfortunately, as the house changed hands and through subsequent renovations, much of the original intent was lost.

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 2

The current owners are fond of modern design and admired Fritz’s work. In addition, the owners have also always wanted a glass house in the woods somewhere. With this in mind, Design Initiative developed a solution that would balance the existing with the new. A primary goal of the project was to restore the original intent of the design while updating the residence to function for their needs. A space to entertain guests, as well as display their extensive art and artifact collection was also important.

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 3

Responding to these needs, new windows replace the walls at the perimeter of the ‘drum’, opening up the views back onto the site. A two-story glass volume at the original deck location links the upper and lower levels and increases the amount of usable square footage. The interior spaces are connected through a unified material palette and circulation path around the interior of the ‘drum’. A steel clad fireplace that opens up to the dining room and the living room, houses mechanical, audio, and storage functions.

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 4

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 5

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 6

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 7

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 8

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 9

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 10

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 11

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 12

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 13

1963 Mountain Brook House in Alabama Gets a Contemporary Update 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Triplex Apartments / Luigi Rosselli Architects

Triplex Apartments Project architect, Edward Birch collaborated seamlessly with a team of trusted consultants and contractors including: landscape architect, William Dangar, interior designer, Romaine Alwill of Alwill Interiors, structural engineer, Geoff Ninnes Fong & Partners

Gascon Apartment in Buenos Aires / a High Space Transformed into a Modern Home

Located in the Palermo neighborhood of Buenos Aires, Gascon apartment is the result of collaboration between Remy Arquitectos, Giovanni Antico Gagliardini and MYOO. Project description: A big...

The Floating Piers – A Walkway Across the Water of Lake Iseo

For sixteen days – June 18 through July 3, 2016 (weather permitting) – Italy’s Lake Iseo is being reimagined. 100,000 square meters of shimmering...

Diagonal Apartment by Brain Factory Architecture & Design

The plan of the Diagonal apartment has been completely redesigned to make the most of the space and get not only the open space, but also two bathrooms and two bedrooms. Minimalism and rigor are at the base of the choices of furnishings as well as in the architectural functionality of the spaces.

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park

Artek Headquarters in Helsinki by SevilPeach Architecture + Design

Artek Oy has moved its headquarters to new premises in central Helsinki. Situated in an elegant 19th century building at Mannerheimintie 12 B, the new space is just a few minutes' walk from the Artek Store.