Lakeside Retreat Northeast of Toronto / Bohlin Cywinski Jackson

- Advertisement -

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller

Architects: Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller
Project: Bear Stand – Lakeside Retreat
Lead Architects: Peter Bohlin, FAIA, Principal Robert Miller, FAIA, Principal Kyle Phillips, AIA, Senior Associate, Project Manager
Location: Gooderham, Ontario, Canada
Area: 3300.0 ft2
Photography: Nic Lehoux

This Lakeside Retreat was designed in 2016 by Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller. Located approximately three hours northeast of Toronto, Ontario, this 3,300 sq. ft. retreat is carefully situated along the shores of Contau Lake on a remote, seasonally isolated woodland spanning nearly 100 acres. Recalling childhood adventures exploring the surrounding lakes and forest, the clients wished to share this unique place with others by creating a place of reprieve to be rented to vacationing families.

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 1

Nestled between the lake and an adjacent granite rock-face rising up to the south, the retreat serves as a jumping-off point to an expansive private trail network fashioned by the client. A series of delicate canoe docks and boardwalks knit shallow marshes with hilltop perches, urging exploration by both water and land. Vehicular access ends at the property, which backs onto government Crown Lands, creating a truly remote sensory experience.

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 2

The two-story residence stretches parallel to the lake and rock face, with primary living and dining spaces at ground level spilling to the outdoors, and sleeping and bathing spaces perched above to capture expansive views of the lake and surrounding forest. The two levels are connected by a glazed stair volume adjacent the hillside and anchored by a monolithic fireplace clad in locally sourced granite. Outdoor amenities such as a private sauna, ofuro soaking tub, hot tub, and screened porch allow immediate enjoyment of the surroundings within comfortable reach of the interior space.

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 3

A raft of exposed Douglas fir glulam beams and decking cantilevers out over a rhythmic façade of black fiber-cement panels and stained cedar siding that mimic the lines of the forest. Interiors are finished with fir windows, wire brushed walnut flooring, benches and bar tops reclaimed from a nearby barn, and hand-crafted tile. This rich palette of materials lends a tactile softness to the building that blends seamlessly with the natural environment.

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 4

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 5

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 6

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 8

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 7

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 9

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 10

Lakeside Retreat - Bohlin Cywinski Jackson in association with Bohlin Grauman Miller 11

- Advertisement -

Surry Hills Warehouse / Stephen Collins Interior Design

Dating back to the 19th century the Surry Hills Warehouse was originally a tractor showroom, later the Labor Club of South Sydney, and eventually even a night club. The re-use of the warehouse into a single residence provided many creative opportunities.

apbc offices in Kuala Lumpur by Dymitr Malcew

Designer Dymitr Malcew has conceived the apbc offices in Kuala Lumpur with the intention to redefine the conventional office spaces, sometimes characterized by a ...

Modern Family Tudor / DeForest Architects and Ore Studios

Overlooking Lake Washington, this 1931 Tudor home featured warm materials and several original details, but suffered from a cramped layout and an inadequate connection to its park-like lot overlooking Lake Washington.

Lake Mendota Retreat, Wisconsin / Robbins Architecture

Set on a quiet pocket of Madison’s famous Lake Mendota, this home challenged us to balance the owners’ modern sensibilities with their desire to blend into a neighborhood of understated lake homes. Coming from a modern structure with a lovely collection of modern art ...

A Renovation of a 1950’s Era Home into a Gathering Space for Family and Friends

Central Area Home project completed by Fivedot is a renovation of a 1950's era home into a gathering space for family and friends. The existing home was a small square on a large lot.

PopSonics is a fun house situated in a location favored by nature

Brasilia-based LAB606 has recently completed PopSonics House. The architect’s description: We want a fun house to host friends and do everything we can do in the...

Saddle Peak House by Sant Architects

On this beautiful plateau, high on a ridge of the Santa Monica Mountains overlooking the Pacific Ocean, the intention was to respond with an elemental design that strengthens a connection to nature on a vast scale while navigating the natural topography and sculptural rock outcroppings with deft precision.

Feiticeira House, Brazil / HUS Arquitetos

The Feiticeira house is located in a privileged terrain by the sea, featured by a big slope, main character in this project planning. The several volumes of this builded complex, develop into different floor levels, allowing a more pleasant path down to the sea, where a pier and a wood deck give access to boats.

Wide Open House Encompassed by Lush Vegetation in Mexico

The Wide Open House is formed by public and private areas divided into three main floors and half one for various services. On the ground floor a generous living and dining room is located next to the kitchen that integrates a living area.

Torquay Beach House / Luke Fry Architecture & Interior Design

The Torquay Beach House has large floor to ceiling glass doors opening out onto cantilevered concrete decks which take in the views. A brand-new home for a retiring couple which makes to most of the 180-degree uninterrupted views across nearby wetlands and sand dunes.

Green Oak Residence by SIMO Design

The challenge from the beginning was to maximize the hardscape and landscape areas at the rear of the house to include a pool, a yard, and exterior living space. The Green Oak residence focuses on modern minimal casework details with a distinct emphasis on textures and materials.