Mountain View Double Gable Eichler Remodel by Klopf Architecture

- Advertisement -

Mountain View Double Gable Eichler Remodel

This 1,953 square foot, 4 bedroom, 2 bathroom Double Gable Eichler remodeled single-family house is located in Mountain View in the heart of the Silicon Valley. The project was completed by San Francisco-based Klopf Architecture. Everyone loved the classic, original bones of this house, but it was in need of a major facelift both inside and out. The owners also wanted to remove the barriers between the kitchen and great room, and increase the size of the master bathroom as well as make other layout changes. No addition to the house was contemplated.

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 1

The owners worked with Klopf Architecture in part because of Klopf’s extensive mid-century modern / Eichler design portfolio, and in part because one of their neighbors who had worked with Klopf on their Eichler home remodel referred them. The Klopf team knew how to update the worn finishes to make a more sophisticated, higher quality home that both looks better and functions better.

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 2

In conjunction with the atrium and the landscaped rear yard / patio, the glassy living room feels open on both sides and allows an indoor / outdoor flow throughout. The new, natural wood exterior siding runs through the house from inside to outside to inside again, updating one of the classic design features of the Eichler homes.

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 3

Picking up on the wood siding, walnut vanities and cabinets offset the white walls. Gray porcelain tiles evoke the concrete slab floors and flow from interior to exterior to make the spaces appear to flow together. Similarly the ceiling decking has the same white-washed finish from inside to out. The continuity of materials and space enhances the sense of flow.

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 4

The large kitchen, perfect for entertaining, has a wall of built-ins and an oversized island. There’s plenty of storage and space for the whole group to prep and cook together.

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 5

One unique approach to the master bedroom is the bed wall. The head of the bed is tucked within a line of built-in wardrobes with a high window above. Replacing the master closet with this wall of wardrobes allowed for both a larger bathroom and a larger bedroom. Courtesy of Klopf Architecture

Klopf Architecture Project Team: John Klopf, AIA, Klara Kevane, and Yegvenia Torres-Zavala
Landscape Architect: Outer Space Landscape Architects
Structural Engineer: Sezen & Moon
Contractor: Flegels Construction
Landscape Contractor: Roco’s Gardening & Arroyo Vista Landscaping, Inc.
Photography ©2016 Mariko Reed
Location: Mountain View, CA
Year completed: 2015

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 6

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 7

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 8

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 9

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 10

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 11

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 12

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 13

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 14

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 15

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 16

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 17

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 18

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 20

Mountain View Double Gable Eichler Remodel 21

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Sophisticated Coastal Retreat for a Young Family in Eastbourne, New Zealand

The clients commissioned John Mills Architects to design this home to suit there busy lives as a scientist and a building contractor. A sea change was called for as they left their big rural home on a lifestyle block up in Whitemans Valley, for this coastal retreat…

Industrial Style Workspace / Roy David Architecture

Architect David Roy has designed new offices in Tel Aviv for Jelly Button Games and Hamutzim Studio. The architect’s description The new workspace designed for, Jelly...

Bunkherr House by Philipp Architekten in Hesse, Germany

The biggest challenge of the project Bunkherr came up at the outset of the collaboration between the client and the architects. The attractive hillside property was located in a former holiday home neighbourhood set amidst a picturesque landscape in Hesse, Germany.

Three-Bedroom Apartment with Scandinavian Influences / Normless Studio

Designed by Normless, a Scandinavian influenced three-bedroom apartment is located just outside the city of Trikala, Greece. This 150m² unit features an open plan...

Vijayawada Garden Estate: Innovative Architecture with Futuristic Design

Beijing - based Penda Architecture and Design have designed Vijayawada Garden Estate, a residential project with futuristic modular design that provides 36,000 square meters...

Emerson House in Portland / Make King

Emerson House is an old house completely renovated by Make King, a Portland, Oregon based interior and home design firm founded by Brandt and Chelsea...

Rudolph House / Ruhl Walker Architects

Located in Cambridge, Massachusetts, Rudolph house was completely renovated in 2016 by Ruhl Walker Architects. From the architect: This mid-century modern house was transformed from...

Uncompahgre Retreat / Barrett Studio Architects

Located in Montrose, Colorado, Uncompahgre Retreat is a wooden vacation home designed by Barrett Studio Architects. From the architect: Nestled into the soft cottonwood trees at the edge...

Bakery Place – Victorian Bakery Buildings Converted into 12 High-End Homes

Located between Falcon Park and Clapham Common, Bakery Place is the latest residential scheme from Jo Cowen Architects, designed for developers West Eleven. A...

A Contemporary Two Storey Extension to a Victorian House in Dublin

The character of this red brick Victorian terrace house was what originally attracted the client to the property. The layout of the existing house is unusual, in that the upper entry level contains reception rooms and kitchen/ dining functions, ...

New Two-Story Brick Masonry Residence in Wicker Park, Chicago

This project is a single family residence in Chicago’s Wicker Park neighborhood. It entails the construction of a new two-story brick masonry residence, with a glass enclosed walkway that leads to a renovated existing coach house structure.