facebook

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture

Architects: Roberto Di Donato Architecture
Project: Musico Apartment
Location: Valencia, Spain
Year 2017
Photographer: João Morgado

Description by architect: After many years in state of abandon, the Musico apartment was an empty shell when it was bought by the client, creating numerous opportunities but also challenges to the design team.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 1

At a concept level, the main aim was to enhance the character and the materiality of the space by adding only essential new features. To enhance the sense of continuity, “wounds” and layers transformations over the years were retained and displayed.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 2

At a spatial level, the ambition to create distinct, yet fluid, modern living spaces dictated RDDs design philosophy. “We opted to introduce non-conventional partition walls, making the entire depth of the space visible and interconnected”. The ceiling height and original design was deemed a particularly valuable element in the renovation. The structure was kept fully exposed, with all remaining elements of the new design introduced at a lower level, meaning the full sense of space and volume of the apartment can now be fully perceived.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 3

The space is constantly flowing from one area to the other, with the separation between night and day areas provided by two tall wooden elements. These custom designed elements also contain the bedroom wardrobes and three sets of doors allowing varying degrees of privacy.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 4

To emphasize the height and the depth of the Musico apartment, all the new construction elements have been introduced with a clear direction in space. The wooden wardrobes, the full-height white curtains, and the tall ladder are accentuating the verticality of the space. In turn, the long kitchen worktop, the white plasterboard pedestal and its line of light are enhancing the horizontal dimension.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 5

With a reduced space, brief and budget, the project succeeded in introducing a contemporary design language, while enhancing the character and the materiality of the old space. By only adding essential new features, “wounds” and layers of transformations over the years were carefully retained and displayed to enhance the sense of continuity with the building’s history.

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 6

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 7

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 8

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 9

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 10

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 11

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 12

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 13

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 14

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 15

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 16

Musico Apartment in Valencia by Roberto Di Donato Architecture 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Hollister Apartment in Venice Beach Is Almost Completely Open To The Outside

In a return to a “townhouse” concept, this apartment in Venice Beach was designed to meet the spatial needs of its residents and house their private collection of contemporary photography.

Aloha Espresso Bar is a Café for the New Flavors and History Buffs

Behind the grey cut stone of an old warehouse store (1869), in the Old Montreal, the most recent Aloha Espresso Bar café explores through shapes the history of Hawaii and the spirit of aloha that intangibly permeates the inhabitants of this rugged terrain archipelago.

Pepiguari Home: architecture and interior design for freshness and positive emotion

With a youthful atmosphere, cheerful and bright, Pepiguari Home is a private residence designed by Brasil Arquitetura in Sao Paulo, Brazil. Situated in a...

Modern Tahoe Mountain Retreat / Jamie Bush & Co

Set high up in the private mountain community of Martis Camp just outside Lake Tahoe, this handsome vacation home was built for a young...

Revamped Narrow Brooklyn Row House Defined by Unique Details

This project is a renovation and extension to a 12′ wide rowhouse in Brooklyn, New York. BFDO completely gutted the existing four story brick building and added a two story extension.

Concrete Box House / Robertson Design

Concrete Box House is a private residence designed by Houston-based Robertson Design. The design and architecture of this relatively modest house has a definite Japanese influence....