Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Project Name: Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong
Design Firm: Tanzo Space Design
Chief Designer: Wang Daquan
Design Team: Bai Yuanhao
Design Time: 2018
Completion Time: 2019
Project Location: No. 59 Wudaoying Hutong, Beijing, China
Project Area: 2OO square meters
Photography: Ma Xiaochun

When it comes to Beijing, most people will immediately have a map in their minds, on which arrays of boxy buildings are closely packed. If viewed from the perspective of clouds, the capillary-liked alleys are the soul of this capital city: that is hutong. Despite the rise of reinforced concrete structures, hutong still exists and records the trivial daily life of common people in the city with its leisurely image, holding the city’s most original memories.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Strolling in Wudaoying Hutong, a clothing store called ” Naqu Shuiyue Store ” is located in the noise of street along with many other shops and cafes. As the second Nagqu store opened in this hutong, the owner Mina invited an old friend, the interior architect Wang Daquan, to design the space for this brand again. Based on his unique insights into traditional culture, Wang Daquan looks at the past and the present in the form of overlapping four important elements. Eventually, the Naqu Shuiyue store, which is imprinted with historical context, has become a small window for ob-serving the city.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

The first element in quartet
Containing the old past
As an old part of this city, the bricks and tiles of hutong are wrinkled skin, and the beams under the skin are muscles and bones, being the soul of the old building. The fully retained beams support the spirit of space, and the lightly wrapped color paste provides a simple ground color for its soul. The cement has rough and bold texture and the bamboo curtains have fine and elegant form.
Among the shadowy ripples generated by the collision of objects, the lines of gown appear particularly clear and plain.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

The second element in quartet
Arousing growth
The store was born in hutong and will grow there. The structure of house already exists, so, the design is to create more possibilities for its interior. The name “Shuiyue” comes from a pool of water in the store, full of the artistic conception of water returning to courtyard from four directions. In the event of rain, raindrops will fall down along the eaves, and the pond will collect them, conveying an expectation of life and growth in nature.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Acer palmatum stands in pond in the form of an island, revealing its unyielding tenacity in the soft water. When people look at it from the glass window inside, it also gazes at the inside space right out-side the window. Therefore, it presents different expressions according to the unpredictable changes of four seasons.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

In various colored crude potteries, there are plants that bloom and wither according to the season. The flowers such as rosa banksiae, pomegranate, osmanthus, and wintersweet are seeking changes in the ancient building, bringing a new sense of freedom.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design
The third element in quartet
Surge of time
The weather changes, the light and shadow change too. The breath of people in space changes, so does human thought at every moment. One cannot step into the same river twice, just as the beauty at the moment will collapse and fall apart in the next second, and then it forms a new color and picture.

terrace, Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Since it is impossible to catch all the changes at every moment, it is unnecessary to persist or complain about it. And design shouldn’t put itself in the position of omnipotence.
When a design allows unsatisfactory things to occur and develop freely, and leaves enough room for the unpredictable light, shadow, and scenery to be displayed, it will have a new impression for each encounter.

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

The fourth element in quartet
Peace of mind
Let yourself hide in rain, play the Chinese zither and make tea. Things appear clearly in front of you, and dimly in the light. In the intervals between contemplations, occasionally there is a blank space in mind, which is shrouded by the current ease unconsciously.

interior design, Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

The pool of water seems ready to come out, and the water is reflecting the mental state of truth and goodness. Regardless of the function of clothing store, the significance of this space is interdependent and growing together with people.

retail design, Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

The project shows traditional culture through contemporary elements, preserving the continuation of hutong history. It reflects the culture of an entire city from a partial miniature, expressing the best respect to the past and present from a generation.

retail design, Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Naqu Shuiyue Store in Wudaoying Hutong / Tanzo Space Design

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign