Office DesignNew Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

Project: New Headquarters for Construtora Barbosa Mello
Architects: Vazio S/A
Location: Belo Horizonte, Brazil
Project size 2200 m2
Completion date 2019
Photo Credits: Gustavo Xavier, Daniel Mansur

Construtora Barbosa Mello’s new headquarters is an open office whose main element is a skylight that provides plenty of natural light, which allowed a highlight to the landscaping. Palm trees, cyclanthus, and philodendrons constrict and demarcate continuous workspaces, artificial light is balanced with daylight, and living areas are defined by green areas.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

At the same time sober and cozy, the office is in Savassi, a bustling neighborhood in Belo Horizonte (Brazil) that combines daytime activity with the nightlife of bars and restaurants.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

Originally, a “BHZ Mall” operated on site: a shopping gallery whose stores were all facing a double-height mall crowned by this large illuminating skylight. Therefore, it was a typical hermetic gallery designed for retail and not for offices. Our proposal bets on the valorization of this only source of natural light, hence the choice for large plants (like the Ptychosperma macarthurii palms) and for a layout that enhances the space of the original mall, now transformed into a gardened common area.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

The program is divided into two floors that make up 2,300 m2. In the first, the visual permeability of the open space contrasts with the privacy of the meeting rooms, which are concentrated along the perimeter of the building. In the second, where there are no common areas, the workspaces are disposed around the mezzanine and enjoy the precious natural light available.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

plan level 1

A key item of the project, the leisure area has its own time, decelerated by a wall of plants that live well in low light, and marked by a modular wooden bleacher. Taking advantage of a functional design, the apparent pipe irrigation system guarantees the correct watering of the cachepots and highlights an “infrastructural” vertical plane.

modular wooden bleacher

The landscaping project is complemented by the graphic signage project. In addition to demarcating the glass partitions with a pattern that determines a balance between transparency and privacy, there are also pictograms designed after a re-reading of the company logo, designating all the rooms.

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

meeting room

Plan Level 2

lounge area

New Headquarters for Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

Construtora Barbosa Mello in Belo Horizonte

La Frangine House: Conversion of a Former Ski Chalet into a Residence

Located next to the slopes at Stoneham Resort, La Frangine house is the result of the expansion and conversion of a former ski chalet into a main residence. The architectural part of the project consisted in keeping the existing cottage and to design a second separate building connected to the first one.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction ...

Fitzroy House – Relaxing Retreat by Fiona Lynch

Project: Fitzroy House Interior Design: Fiona Lynch Location: Fitzroy, Melbourne, Victoria, Australia Photo Credits: Sharyn Cairns Photography Fitzroy House is a interior design project recently completed by Fiona...

Great Architecture and Alternative Energies by Michael Fitzhugh

Completed in October 2013 by Michael Fitzhugh Architect , M-22 House is situated on a high crest with the view towards West Grand Traverse...

Trevose House Has a Garden Veranda Wrapped Around It Like a Spiral

Project: Trevose House Architect: AD Lab Pte Ltd Location: Singapore Completed 2015 Trevose house is a home for a large family, designed by Singapore-based AD Lab Pte Ltd. Description...

Related Articles