New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

- Advertisement -

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment

Architects: Desai Chia Architecture
Project: New York Industrial Loft
Location: New York City, United States
Area: 5000.0 ft2
Photography: Paul Warchol Photography

Desai Chia Architecture designed this loft for a photographer who was seeking a serene live-work environment. The 5,000 square foot industrial space was fully renovated to include a library/reception area, living and dining areas, a kitchen, a photo studio, two bedrooms, two bathrooms, a powder room, and ample storage space.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 1

The existing industrial building has a cast iron column structure. Desai Chia created an open flow throughout the home, taking advantage of long axial views through the space and drawing light through. The wall planes act more like sculptural screening elements while letting light and space flow around them. Concealed pocket doors provide privacy when needed.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 2

The client asked Desai Chia to design a home that would serve as a work space and gallery for her photography while also providing spaces for entertaining with friends. A library/reception area immediately off of the entry vestibule allows her to meet with gallerists, present her work, and have her collection of research materials on hand for discussion. The reception area serves as a hinge for two distinct zones in the loft: the east zone flows directly into the ‘private’ domain of her photography studio and back to her private bedroom, while the south zone flows into the ‘public’ domain of her kitchen, dining, and living areas. A new wide plank oak wood floor connects all of these areas. The oak planks are used on the wall paneling and cabinetry, unifying the rooms with a warm texture.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 3

The living area, kitchen, and dining area create an ensemble that is cohesive and very adaptable for a range of entertaining. Windows on two sides of the room bathe it with light. Additional folded and recessed lighting coves on the ceiling anchor the seating areas and wash them with a warm glow at night.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 4

Desai Chia crafted raw steel, satin aluminum, solid oak, and white resin design features throughout the loft. They are designed as minimal art moments as much as they are functional elements for storage, dining and work areas. For example, the steel kitchen island has ample storage & seating areas, while maintaining a sculptural presence in the room – it serves to frame the kitchen in an artful way. The white resin work tables in the photography studio have a similar presence: they are both functional for work, yet also visually compelling. The wall planes in the photography studio are cleverly sheathed in white magnetic panels to allow the client to easily display and reposition her work.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 5

The bathrooms were designed as an immersive chamber of light and striated stone, a soothing respite from the intensity of the city. The walls of the bathrooms are finished in waterproof resin, which provide a singular surface that is both luminous and very easy to maintain. Custom resin sinks, shower areas, and niches for toiletries were fused into the bathrooms to create a seamless and fully integrated concept.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 10

Inspired by the art of James Turrell, Desai Chia designed several lighting strategies to enhance the architecture while giving form to the light. By cutting and folding the ceiling planes, Desai Chia was able to gently bounce light into the living areas, kitchen, bathrooms, and library. Even rooms that do not have windows feel airy and luminous. The extensive use of LED lighting allows to reduce energy costs while providing strong architectural lighting throughout the home.

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 6

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 7

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 9

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 9

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 11

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 12

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 13

New York Industrial Loft Renovated and Transformed into a Serene Live-Work Environment 14

- Advertisement -

Dom Viçoso House by Brasil Arquitectura

Dom Viçoso is a house designed by Brasil Arquitetura. The house, situated in a superb location, comprises two volumes linked by a bridge of...

Mountain View House: high-quality architecture by SoNo Architects

Designed by Slovenia-based SoNo Architects, the spectacular Mountain View House has an architecture with clean lines and a predominantly wooden interior. The architect’s description: This...

Trask Solutions Office in Prague / Studio Perspektiv

Studio Perspektiv, a Prague based team of architects, designed a brand new office for the technological & consulting company Trask solutions a.s., a long term innovations partner of big companies and institutions.

Captain Central Brewery – Old Police Station Turned into a Monumental Bar

Located in the bohemian neighborhood of Güemes in the city of Córdoba, Captain Central Brewery (CCC) re-conceptualizes an old police station and turns it...

Japanese-Inspired House Features Luxurious Materials and Practical Detailing

Behind an unassuming façade, the Courtyard house opens up to reveal a pared back design response, mixed with luxurious materials, and practical detailing. This existing building has been altered and extended, with the interior design responding to our client’s love of Japanese architecture and rituals.

dt1 House by Sirotov Architects / Ukraine

dt1 House is a project completed by Sirotov Architects in the center of Kiev, Ukraine. The apartment is designed in a modern style for...

Old Catholic Church Converted into a Spacious House

Zecc Architecten have transformed an old Catholic church in a bright house in Utrech, Netherlands. Description by Zecc: The old Catholic St.-Jakobus Church is transformed...

Replacement of an outdated bungalow with a luxury holiday home – Gwel-An-Treth

Laurence Associates recently completed Gwel-An-Treth project. The objective was the replacement of an out-dated bungalow with a luxury holiday home. Description by Laurence Associates: Located on a...

San Francisco Eichler Remodel by Klopf Architecture

The owners came to Klopf Architecture with a clear vision: Create a brighter home with clean lines and visual surprises – but that enhances...

Refurbishment Project for L House / Abaton Arquitectura

L House was recently renovated by Madrid-based Abaton Arquitectura. The result is a very homely, open and warm house in close contact with nature. From...

Reconstruction of the Artist’s Studio in a Residential Loft, Paris

Situated on a courtyard in the 20th arrondissement in Paris, this 50m² artist's workshop (13m longx3.5m wide x 5m high) was transformed into place...