Voltaire Apartment in Paris by SABO Project

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project

Architects: SABO project
Project: Voltaire Apartment
Lead Architects: Alexandre Delaunay
Location: Paris, France
Area 81.0 m2
Project Year 2017
Photography: Alexandre Delaunay

The Voltaire apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition.

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 1

The rough ceiling runs continuously throughout the apartment while a looping circulation establishes a subtle gradation between the main space and the more private areas. The island cladding consists of 40 aluminum sheets that are custom punched, folded, anodised and mounted on a metal structure. The manipulation of perforated shutters provides the potential for many light and privacy scenarios.

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 12

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 2

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 9

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 3

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 4

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 6

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 7

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 5

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 8

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 10

Voltaire Apartment in Paris by SABO Project 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Paper Art Tribute to Japan, in Cersaine Exhibition / Empaperart

Japanese culture has become the main actor in Cersaie, The International Salon of Ceramics for the Arquitecture and Bath that is being celebrated until...

Shy Citizen Apartment in Ljubljana / Idealists Studio

The most beautiful discovery while working on Shy Citizen Apartment was definitely a natural stone wall in the bathroom, which gives it a very special touch – some kind of a reminder that despite the new appearance of the apartment is still part of the Castle Hill.

St Joseph Beach House / Wheeler Kearns Architects

St. Joseph Beach House is a new single-family residence nestled into expansive dune grass along Lake Michigan. In response to the client’s desire for intimate living spaces, lake views, and privacy from the street, a cluster of vernacular volumes clad in soft ...

Tent House / Chris Tate Architecture

Located in Waiheke Island, New Zealand, the Tent house is a small home designed by Chris Tate Architecture. Set in bush and bounded on...