Residential ArchitectureHousesCasa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature

Architects: Cadi Arquitetura
Project: Casa do Lago
Project Team: Daiane Renner, Ismael Stimamiglio, Francine Henz
Location: Imigrante, Brazil
Area 96.0 m2
Project Year 2017
Photographs Cristiano Bauce

Description by architect: Casa do Lago is a space to meet friends and enjoy good music. This was the wish of the owner, who is a DJ and is 26 years old. Located near the city of Imigrante, in the interior of Rio Grande do Sul, the place is in the highest part in the middle the mountains that surround the city. The property of 96m² is a refuge in the middle of nature.

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 1

The concept of the project started from the idea of ​​a cabin since the surroundings have an artificial lake of more than one thousand square meters of area. Casa do Lago  is only used for leisure and therefore does not have dorms. The project has a large leisure area that includes living spaces and TV, kitchen and diner facing large openings that connect to the outside, allowing a privileged view of all angles of the lake and mountains.

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 2

The nature of the place and the rustic style were the inspiration for the design of the hut where we used a lot of wood and Jacarandá stones in their raw state, that is, without mortar between them reminiscent of the existing taipas in the place.

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 3

The interior space has a fireplace with 3m long thought due to the climate of the place that is quite cold and humid, as it is located 500m altitude in the middle of the closed forest. The decor followed the industrial style and transformed the Casa do Lago into a rustic contemporary space. In the kitchen area, the lighting was made on rails with spots and the structures that house the cabinets have black metallic tubes. The apparent wood, combined with the burnt cement of the floor, gave warmth and warmth to the environment.

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 4

In the external area, we interfere as little as possible, because the objective was to maintain the more natural and organic air that the property has, using only parallelepiped marking the accesses. The only element designed was a sitting near the lake, with decking bench and a floor grill also used as fireplace.

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 5

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 6

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 7

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 8

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 9

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 10

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 11

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 12

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 13

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 14

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 15

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 16

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 17

Casa do Lago is a 96m² Refuge in the Middle of Nature 18

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain

El Fabricante of Espheras recently have completed Vernacular Penthouse in Valencia, Spain. Description by architect: I remember my grandmother telling me how her house was, full...

King Eider House by Dubbe Moulder Architects

The King Eider House was designed for a concert pianist, required a space from which he could not only practice and be inspired, but to be able to feel the grandeur of the music being played and also be intimate enough to play for a select group of friends.

Can Santacilia, a Careful Renovation of Two Historic Buildings Located in Palma de Mallorca

Can Santacilia is a 3,300m2 residential building with 15 apartments and common areas. It is a careful renovation of two buildings located in the heart of Palma de Mallorca's old town.

Parisian Attic Apartment Renovated with Steel and OSB Wood

French studio flca renovates parisian apartment located at the top of a little residential wooden building built around 1830. located between the Pantheon and the Jardin des Plantes, the duplex apartment renovation features two raw, industrial materials: OSB wood and steel.

Woollahra Residence, New Family House by Tzannes Associates

Set on an irregular site with unique site constraints, this new residence is a relaxed and informal family home that embraces its lush garden surrounds. The house is composed of two intersecting volumes arranged to make best use of the sites orientation and outlook.

Related Articles