Residential ArchitectureHousesNIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

Project: NIU House / N290
Architects: Fran Silvestre Arquitectos
Location: Valencia, Spain
Completed 2022
Photo Credits: Jesus Orrico
Text by Fran Silvestre Arquitectos

The NIU project arose as a way to innovate on construction systems, seeking to increase precision in the materialization of architecture and, through these solutions, to improve the quality of human environments, making them more sustainable and healthier.
In NIU’s systematized architecture, each N290 is the same and at the same time different from the rest. The adaptation of the model to their landscape makes them unique. Its insertion into the topography, in this case over a slope, leads the project to an accommodation of an access staircase that becomes a project in itself. The NIU house saves and circumvents the imposing pine trees that characterize the house.

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

The configuration of the house is made around a central courtyard, which reminds us of an impluvium. Four pieces with the same morphology, open on the long sides and closed on the short sides, are radially intertwined generating four outdoor spaces with different characters. An exterior space for the day area, another for the kitchen, an exterior space related to the bedrooms and another that functions as a pedestrian entrance area. The interior spaces of the house extend to the exterior, with exactly the same dimension, like a carpet that gives continuity to the spatial sequence. Thus, the habitable volume is extended and only the shade and the climate control will tell us whether we are inside or outside.

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

The building envelope is materialized by a piece of extruded aluminum. The metallic sheen of the aluminum helps to integrate the house to its surroundings as it adopts the tones of the garden around it and its appearance is modified during the day, as the temperature of the light changes. We are fascinated by the sensation this evokes when we implement each house with this system, the result is simultaneously identical and unique.

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

NIU House in Valencia / Fran Silvestre Arquitectos

Subscribe to our newsletter

House Remodelling and Extension, Highgate by Amos Goldreich Architecture

This project comprises a small garden extension to a 1930s home in Highgate for a couple who are art collectors. The zinc-clad extension connects a now generous lounge and dining area to a beautiful garden through a glass wall

Seaview Road House by Voxell Architecture

Originally designed by prominent architect Friedrich Eisenhofer in the 1970s, the existing building at 66 Seaview Road offered an incredibly unique and exciting renovation opportunity to create a balanced marriage between 70’s modernism and contemporary architecture.

Caterpillar House: Modern Ranch Connected to the Beauty of Nature

Built on the smooth hills from Santa Lucia Preserve, Caterpillar House is a project of Feldman Architecture, with a design that ensures an emphasized...

Carrer Arago Apartment by Miriam Barrio Studio

The first challenge was to transform an old gloomy floor into a bright house. The change of distribution and the new orientation of the common areas that now cross the entire floor, allows light to cross from one end to the other.

Rathbone Place for Royal London

Alongside project managers and cost consultants, RougeMont, Oktra completed a Cat A+ plus fit out at Rathbone Place for Royal London.

Recommended Stories