Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

Project: Nordic Esthetics / House Behind The Wall
Architect: Mjölk architects
Team: Michal Hejzlar, Mjölk / Jan Nikendey, Mjölk
Project location: Liberec, Czech Republic
Completion year 2018
Project size 271,5 m2
Site size 1147 m2
Realization: 1ku1, millante
Photo credits: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

It all started with our clients’ purchase of a house over a hundred years old. The traditional building with a gable roof was at its end. Its stone basement was still in a good condition so we decided to take down the rest of the house and use the stone socle in the basement as a foundation for the new house. Our courageous and somewhat risky plan worked out and today, the clients live in a beautiful, modern house which combines the historical soul of its predecessor and nordic esthetics with a touch of industrial style. What can we say? The road to success is not always an easy one but it’s worth it to put in a little extra effort.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

The lot borders a busy road which serves as a starting point for tourists heading to the Jizera Mountains. Because of this we designed a new concrete wall in place of the former exterior wall of the old house. This will not only decrease the amount of noise from the nearby road but also define the outside entrance area to the house. Behind the wall is a small yard with a view of Ještěd which serves as a guidepost between the entrance, the guest house and the stairs to the yard below.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

The construction of the new part is wooden. The asphalt roof together with the black, tar-painted facade reminds us of the shed that used to stand here.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

On the old stone foundation behind the concrete wall are actually two houses; a family house and a small guest house for a young sailor, the clients’ son, who spends most of the year at the helm of transatlantic ships.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

The parents’ house is more complicated as its building design had to encompass the needs of three different people – a friendly couple and their daughter. The wooden addition above the basement ceiling consists of bedrooms, an office, a bathroom with a toilet and an outdoor yard with a sauna. Sauna therapy is a pleasant variation during the harsh northern winters. That’s why the clients hardly let it cool down.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

The living space of the house is defined by large windows on both sides. The window on the southwest facade brings the view of the Harcov stream valley and Ještěd while the north window shows the previously mentioned sauna yard. A couple of steps lower is a living room stairhead with a fireplace and a wide staircase to the kitchen and dining room which are connected to the patio. The rest of the basement is used as a utility room and storage space.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

We enjoyed designing the interior. There are many custom-made elements. In the bathrooms you can find water taps, some of which were replaced with copper pipes and garden taps. In the bedroom there are wardrobes hanging from the ceiling so that they don’t take up so much space and keep the bedroom, walk-in closet and bathroom interconnected. The kitchen counter was designed in a way that retained the former granite blocks from which the lower part of the house was built.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

The yard is modest yet beautiful. A couple of large trees give the impression of a mountain forest. A few pots were added around the vegetable garden where the wife keeps fresh herbs.

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

House Behind The Wall, Mjölk architects, bedroom

House Behind The Wall, Mjölk architects, bathroom

House Behind The Wall, Mjölk architects, bedroom

House Behind The Wall, Mjölk architects

House Behind The Wall, Mjölk architects

Nordic Esthetics with a Touch of Industrial Style / House Behind The Wall

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Single House Between Two White Walls / Corpo Atelier

Corpo Atelier, an Architecture and Art Studio focused on the exploration and expansion of the architectural fundamental elements, unveils its latest ‘ Single House Between Two White Walls ’ project in Portugal.

Whistler Ski Retreat by Olson Kundig Architects

Set in the Coast Mountains of western Canada, Whistler Ski Retreat is a family retreat built to withstand the harsh mountain environment. Elevated ten feet above grade, the main level provides a sense of occupying the tree canopy while also floating above snowdrifts and flood prone lake shore.

Brazilian Country House Designed in Contemporary Style

Chácara is a brazilian country house designed by Juliana Lahóz. The country residence was built in an area of ​​54,000 square meters, in Araucária, Paraná. The...

Devil’s Corner Creates a New Travel Experience on the Tasman Coast

The recently completed project by Cumulus Studio, Devil’s Corner Cellar Door and Lookout are beautifully situated on the Freycinet Peninsula, Tasmania, with views of...

Grandola House Located in a Vast and Arid Landscape of Portugal

The Grandola house, with entrance to the West, develops along the north/south axis and the master bedroom, with private toilet, is located on the North top, followed by the living room with a higher ceiling height, the kitchen

Clapton House – In With the Old and With the New / Scenario Architecture

Clapton House is an extension and renovation project completed in 2016 by London-based Scenario Architecture. Project description: Our clients have been living in their ground...