North End Loft: Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft

Architect: Hacin + Associates
Project: North End Loft
Location: Boston, Massachusetts, United States
Size: 4,570 SF
Photography: Trent Bell

From the architect: Located within a converted 1840’s mercantile wharf building, the North End Loft project involved the combination of three existing residential units into a single two-story residential loft for a high tech/low tech couple interested in celebrating modern living in an authentic Boston setting.

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 1

The three existing units were fully gutted to reveal the character of the original brick and beam construction and a large opening was cut between the two floors to allow for a new steel and oak open tread stair with skylights above that bring light to the lower floor and enhance the sense of a double height space.

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 2

Strong sight lines and generous circulation connect the different parts of the apartment across floors and between existing brick bearing walls; large custom-designed sliding steel panels, inspired by the building’s original fire doors, are used to close off rooms and create articulated thresholds between the residence’s different areas and functions.

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 3

The clients had a strong appreciation for well-designed and hand-crafted work by local artisans working with locally sourced materials. As a result, the North End Loft project was the product of an integrated team of designers, artists, and craftsman, including in particular, our metal artist and fabricator.

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 4

A focal point of this collaboration, the custom airplane wing-shaped steel island was designed as a site specific art installation that was made to feel ‘weightless’ although it is constructed of tons of steel; illuminated by a custom-designed weighted metal LED light fixture and containing a state of the art convection cooktop, the island engages with the original timber columns and symbolically bridges the history of the building and its adaptive reuse. The whole project became an extension of this idea — juxtaposing modernity with history, craft, and technology.

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 5

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 6

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 7

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 8

North End Loft

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 10

North End Loft - Combination of Three Residential Units into a Single Two-Story Loft 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Old Family House Transformed into a Holiday Home in Smilovci, Serbia

The main challenge when reconstructing and extending the old family house into a holiday house was utilising the existing local advantages - natural and built environment. The plot is located in low-urbanized area by the local road Smilovci - Protopopinci, at the foot of Stara Planina Mountain, near Smilovci Lake.

Lantern House by Herbst Architects

The brief was for a primary residence for a couple without children with provision for occasionally used guest accommodation for friends visiting from overseas. The site as presented was a steep slope with magnificent sea and coastal views to the east into which a building platform had already been cut, with its associated timber pile retaining wall.

Intriguing Geometric Home with a Forest Panorama in Virginia

Rolling topography, open fields and woodlands comprise a 24 acre site in Rappahannock County, Virginia where this new house is located. Extensive site investigation, including erecting scaffolding at various locations, resulted in the placement of the house high on one of the hills, overlooking a meadow at the base of woodlands.