Residential ArchitectureHousesNorwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Project: Norwegian Mountain Cabin
Architects: Arkitektværelset As
Architect of Record: Grethe Løland
Construction: Boye og Waage & Co
Location: Imingfjell, Norway
Area 73.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Marte Garmann

A weathered Norwegian mountain cabin with a magnificent view and strict building regulation determined Arkitektværelset’s design of this secluded cabin. The high altitude mountain area of Imingfjell, Norway, is beautiful, but weathered and windblown. It also has rather strict building regulations. Cabins are to have sectioned windows, standing wood paneling, 22-27 degrees gabled roofs, and triple bargeboards.

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

«Limitations are the mother of all playful creativity, and in this case, it really became a goal to try to create within the boundaries,» says head architect Grethe Løland of Norwegian studio Arkitektværelset. The plot for the cabin is situated at an altitude of 1125m, within an area exposed to avalanche danger. A more detailed analysis, however, showed that it was securely outside the danger zone. «We kept the original idea of a «protecting hood», from the initial project sketches, says Løland.

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

The ore pine roof protects the «eyes» of the cabin in the front, and prevents rain to dribble down the main entrance in the cabin’s «neck». The hoodie thus has obvious practical functions, but at the same time, the contrast between the angled pine paneling and the black painted cabin body creates a strong geometric form. «The building becomes an understated iconic sculpture in an area that most cabins look alike, and our clients really liked its form,» says Løland.

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Their clients had commissioned a robust and efficient little cabin oriented towards the view over the lake. The panoramic, divided corner windows and large sliding doors in the front, bring the nature close into the kitchen and living room. Inside, oak flooring and paneling also reflects the natural colors from the surroundings. In the back of the cabin, there is a master bedroom, bathroom and a sauna that ingeniously doubles as a guest room. Above the rooms there is an open attic that offers sleeping space for 8 people.

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

dining room, Arkitektværelset As

kitchen, Arkitektværelset As

weathered mountain top, dining room, Arkitektværelset As

weathered mountain top, Arkitektværelset As

weathered mountain top, interior design, Arkitektværelset As

weathered mountain top, bedroom, Arkitektværelset As

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

Norwegian Mountain Cabin with a Distinctive, Hood-Like Roof

plan

Enric Granados apartment / Barcelona

Enric Granados apartment is located in the heart of Eixample neighborhood, sometimes called the Gold Square (Cuadrado de Oro), neighborhood that harbours the most...

Zalando Headquarters, Berlin / HENN & Kinzo Architekten

The new Zalando Headquarters consists of an ensemble of two buildings that form the heart of the company’s new campus in Berlin-Friedrichshain, neighbouring the “Mercedes-Benz-Arena” and the East Side Gallery.

Sunset Plaza Residence: modernist forms with dramatic views over Los Angeles

Assembledge+ has designed Sunset Plaza Residence in Hollywood Hills. Description by Assembledge+:  The design of the Sunset Plaza Residence is primarily driven by the motivation to...

Vigario House is a Dialog Between Old and New / AND-RÉ

Vigario House is a particular and sensitive project, dating back to 2008 and completed early 2015. Located in Paredes, Portugal, the house was designed...

A Stone Summerhouse in Greece Developed for the Mediterranean Climate

This stone summerhouse of a family of four, spreads through 3 correlated volumes, which clearly can be defined as the seating & kitchen volume, the circulation tower and the sleeping & storaging volume. Around these volumes, the perimetrical terraces are unfolding, some under the surface of the hill, some at the same level and some projected over it.

Related Articles