Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture

- Advertisement -

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture

Architects: Architecture Building Culture
Project: Cranley Drive Residence
Location: West Vancouver, Canada
Size: 3200 ft2
Year 2016
Photographer: Andrew Latreille, Mark Ritchie (photo 9)

The Cranley Drive Residence is a single story house that takes its cue directly from the topography as it climbs the sloping property in four large steps. The design reinterprets many of the hallmarks of West Coast Modernism: a simple roof form, an open-plan layout, planar walls, floor-to-ceiling windows and glazed doors that afford an abundance of natural light and bind the inside with outdoor terraces and views.

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 1

The family relocated to British Columbia in 2008. The new residence was designed after the family had lived in the existing house for two years and learned how they and the seasons interacted with the site. The design was centered on a strong need for light, sun, and both visual and physical connections to all the available outdoor space, and culminated in a single-story house where every room accesses south light and a garden.

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 2

The living quarters is at street level. Each bedroom is accompanied by its own terrace that links to the courtyard area, with the master bedroom situated at the top. The living space is framed by large matching glass sliders and windows that face the front and back yards allowing for ample natural light during the grey winter months, as well as expansive views extending from the forest and cliffs to the rear, through the house to the front garden, the street, and ultimately the neighborhood. Neither orientation, front or back, is over-emphasized at the expense of the other, so that living in this house is as much about enjoying a private landscape as a shared one.

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 3

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 4

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 5

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 6

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 7

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 8

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 9

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 10

Cranley Drive Residence by Architecture Building Culture 11

- Advertisement -

Beijing Textile Factory Converted into an Office for Media Company

The new Beijing office of media company CWITM is located in an old textile factory in creative compound. The space is divided in two sections by a longitudinal industrial shed roof with skylight.

Small Beach House by Polly Harbison Design

This simple beach house nestles into its exposed beachfront site, maintaining a small footprint in a wild native garden. An anchored ground floor supports a lightweight, durable timber box above. The living level opens up completely to the view and garden, allowing occupants to enjoy the site’s raw, untamed natural beauty.

Horizon Apartment in Paris by Rosko Family Design

Rosko Family Design has designed Horizon apartment for a French gallery owner and art collector. A special highlight of the interior steel stunning, unique collectible...

Box on the Rock / Schwartz and Architecture

Located in Sonoma Valley, California, Box on the Rock is a 2,000 sq ft private residence designed in 2015 by Schwartz and Architecture. With an...

Big Timber Riverside House by Hughesumbanhowar Architects

Located in Montana, Big Timber Riverside House is a single family house designed by Hughesumbanhowar Architects in collaboration with Studio H Design.

Fig Tree Pocket 60s House / Bligh Graham Architects

The Fig Tree Pocket 60s House was an exercise in breathing new life into a tired and poorly renovated 1960s house. The original house was typical of its time - flat roof, low ceiling, central clerestory windows.

Wild Lilac Residence by Walker Workshop

This 3200 SF single-family residence and accompanying 800 SF pool house were envisioned as a refuge cradled within the foothills of the San Bernardino National Forest. The design uses a series of thickened walls which run east-west along the topography of the dramatic mountain site to establish discrete programmatic zones and protect the interiors from the sun.

Casa Picasso: An Oasis in the City by Workshop Architects

Casa Picasso is a project that turns every square inch of available space into a functional one. Indoor-outdoor interactions serve as the foundation of the project’s design

Tower House / Dominic McKenzie Architects

Tower House is a Grade II listed house in Barnsbury, Islington that has been renovated and extended by Dominic McKenzie Architects. The original house was constructed in the 1830s and had previously been extended to the rear in the 1980s.

Vietnamese Contemporary House Inspired by Traditional Architecture

The Vietnam traditional house is stretched from front to back creating continuous functional spaces. These spaces’ boundaries are estimated by light with different intensity and darkness. The layout utilizes the wind direction of the local area in different seasons.

Glen Isla House by Bryant Alsop Architects

he journey through the Glen Isla house takes visitors along a timber-clad wall punctuated by slot windows framing views to the garden. The interior scheme of the ground floor reflects the formal materiality – solid, grounded concrete terraces and rendered block balanced with polished-concrete screed floors and charcoal coloured ceilings.