HomeResidential ArchitectureRenovation ProjectsBENT Annexe II - Extension and Renovation

BENT Annexe II – Extension and Renovation

facade

Project: BENT Annexe II – Extension and Renovation
Architecture: BENT Architecture
Design Team: Paul Porjazoski, Lana Blazanin, Robert Chittleborough, Merran Porjazoski
Structural Engineer: Kersulting
Builder: Grundella Constructions P/L
Location: Kew, Victoria, Australia
Built Area: 227 m2
Year: 2020
Photo Credits: Tatjana Plitt Photography

Imagine if your home could feel like living in a garden pavilion. At BENT Annexe II, it does! By retaining the character-rich front section of the home and creating a new, light-filled addition to the rear, this family of four plus Pippa the groodle are surrounded by lush greenery and can effortlessly utilise their backyard.

extension

As is the case with many period homes, the existing house was charming with high ceilings and ornate details. As is also the case with many period homes, the living areas felt disconnected from the backyard due to a series of rooms, such as the kitchen, storage rooms and a toilet which were tacked onto the back in a lean-to.

We resisted the temptation to knock down the lean-to and add a new open-plan living area stretching from boundary to boundary to the back and opening on to the garden for two key reasons.

Firstly, we always try to orient homes towards the north, stretching longways from east to west. This allows them to take advantage of the sun for passive heating in winter and capture cooling breezes in summer. The backyard faces east and, while we love eastern sun pouring into the kitchen and meals area as we eat our winter porridge, in the middle of summer, the low eastern sun can heat up the home unnecessarily before the day has even begun!

BENT Annexe II - Extension and Renovation

What’s more, a large, two-storey neighbour to the east meant we needed to search for a way to create privacy without sacrificing the sun and a leafy outlook.

The solution was a hybrid option which steps its way into the garden, grabbing light and views from the north and glimpses to the east, through carefully-considered windows and a veil of creepers and greenery. This way the home makes the best use of the sun and the garden.

living room

The spaces within the original home offered the perfect cloistered rooms for sleeping and quieter functions like bathing and a separate lounge. They’re connected to the brighter, more active parts of the home by a circulation core which grabs light from a high-level window to illuminate the centre of the house. This bright, open space is a welcoming transition which draws from the formal, period portion of the home to the light-filled and relaxed garden pavilion.

dining room

Once you step into the annexe, you feel like you’ve stepped into the garden. The walls dissolve thanks to floor-to-ceiling sliding glass doors. The structure of the addition shelters the home like an arbour and bridges the divide between inside and out. This creates an illusion which further blurs the boundary between house and garden. Vines and creepers are encouraged to grow up the arbour which even includes integrated planter boxes to provide shade and privacy to the living spaces.

BENT Annexe II - Extension and Renovation

The timber ceilings found in the original home are reflected in the addition, cocooning the lounge, but as they follow the angled armature of the arbour-like structure, they feel modern and striking. Other tastes of timber throughout the home bring a warmth and natural richness to the interiors. Meanwhile, greys, charcoals and dusty greens create the perfect backdrop to offset and complement the garden’s lush green.

While the annexe feels light-weight and a part of the outdoors, it’s packed with thermal mass and passive design strategies which help ensure it remains cool in summer and warm in winter; living in an annexe doesn’t mean having to brace the elements!

The challenge of creating the ideal addition to any home is maximising the site’s assets while minimising its drawbacks. In this case, the rear didn’t have the best solar orientation and a leering two-storey neighbouring house made the backyard feel overlooked. BENT Annexe II politely turns its back to the neighbouring home, and reorients the living spaces towards the sun, helping the home and garden feel more secluded. By creating a living area which doesn’t just embrace the garden, but feels a part of it, the home is able to visually expand to take up the entire site and the owners can feel as if they live in a lush garden.

BENT Annexe II - Extension and Renovation

hall

bathroom

BENT Annexe II - Extension and Renovation

BENT Annexe II - Extension and Renovation

Recommended Stories