Residential ArchitectureApartmentsOpen-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design

Architects: FORMA
Project: Open-Layout Apartment in Barcelona
Team: Adrian Elizalde, Clara Ocaña
Location: Carrer del Comte Borrell, Barcelona, Spain
Area: 65.0 sqm
Photography: Adrià Goula
Text by FORMA

The project presents the renovation of an apartment located in a building on the ‘Eixample’ neighbourhood, Barcelona. Originally, the apartment presented a decayed and dark image due to the excessive subdivided rooms. The patio is very narrow and it scarcely receives light. Except for the two rooms next to the main facade, the apartment was barely illuminated by natural light.

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 1

The main objective has been to achieve the maximum use of natural light in the open-layout apartment. We simplified the distribution to obtain large and opened spaces that multiplied light. The outcome is a linear succession of three big spaces of different proportions associated with the structure of load-bearing walls. Each space has a specific use with its own identity (living room/kitchen-dining room/bedroom) and the openings between them allow them greater freedom of relationship.

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 2

The only partitions that are not demolished are those in the hallway, which generate the servant spaces for the apartment annexed to the patio. They are located between the day spaces and the night space in order to give more privacy.

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 3

The structures of the building are load-bearing walls parallel to the façade with few openings that darkened the rest of the apartment. We realized a big opening in one of the intermediate bearing walls taking advantage of two existing doors, in order to improve light and spatial flow.

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 4

The old joineries, ceiling mouldings and traditional elements found in the apartment have been restored. At the same time the new materials such as the metallic beams used for the openings of the walls are exposed to emphasize the previous distribution. Both, traditional and technical materials are painted in white, which improved natural light and gave the apartment an homogeneous and timeless atmosphere. The natural wooden oak floor introduces texture and warmth, acting as a continuous carpet that unifies the spaces and punctually rises to build the furniture.

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 5

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 6

Open-Layout Apartment in Barcelona Exhibiting Fresh, Clean and Bright Design 7

Kane World Food Studio / Architect Bogdan Ciocodeica

Architect: Bogdan Ciocodeica Project: Kane World Food Studio Project Team: David Maguet (restaurant concept), Kinga Tomos (graphic identity), Christele Begoc (wall painting), Atelier Ciprian Manda /...

SF Historic House by Walker Warner Architects

Originally built in the 1920s, the renovation of this historic Italian Renaissance style home was a delicate balance between preserving its historical character while leaning forward to respond to a more contemporary way of living.

Coquet Moor House by Studio McLeod

A large extension with a small budget that more than doubled the size of the existing home. Perforate larch cladding allows the building to transform at night.

Fitzroy House – Relaxing Retreat by Fiona Lynch

Project: Fitzroy House Interior Design: Fiona Lynch Location: Fitzroy, Melbourne, Victoria, Australia Photo Credits: Sharyn Cairns Photography Fitzroy House is a interior design project recently completed by Fiona...

Feiticeira House, Brazil / HUS Arquitetos

The Feiticeira house is located in a privileged terrain by the sea, featured by a big slope, main character in this project planning. The several volumes of this builded complex, develop into different floor levels, allowing a more pleasant path down to the sea, where a pier and a wood deck give access to boats.

Related Articles