Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

- Advertisement -

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Project: Allen Key House / 1930s Californian Bungalow renovation
Architects: Architect Prineas
Location: Sydney, Australia
Architect in Charge: Eva-Marie Prineas
Area 220.0 m2
Project Year 2016
Photographer: Chris Warnes

The project sought to re-work the footprint of an existing 1930s Californian Bungalow, without compromising the character of the original home. A rear addition draws on an open plan layout that affords the clients an opportunity to create the accommodation required while also emphasizing the kitchen and entertaining areas as the hub of the home. Adhering to a tight budget, the rear addition is conceived as a shed-like structure within which manipulations of the roof form were explored as a means to maximize the potential and amenity of the space.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

The design draws on an open plan layout that gives the owners an opportunity to create the accommodation they desired while also emphasising the kitchen and entertaining areas in the rear of the structure as the true hub of the home.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

The size and scale of the living and dining areas were increased to maximise functional and comfortable spaces. These new spaces serve to maximise the house’s connection with its garden and leafy surrounds.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

To maintain the existing bungalow and its original features, the addition is connected via a glazed link. This link creates two internal courtyards that introduce additional light into the ensuite and study. Faced with an extremely tight budget, the design of the rear addition was centred about a shed-like structure that ensured easy construction.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Simple interventions and manipulations of this roof form were explored as a means to introduce additional light to the renovated portion of the house. Oversized dormer windows create a complex and lofty ceiling plane within the open plan space. These highlight windows draw views of the treetops into the kitchen and living areas, creating a strong connection between the house’s interior and its leafy surrounds.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Materials have been kept simple and direct. Black aluminum windows frame garden views as crisp white walls are offset with black detailing. The structural slab has been ground and lightly polished, in keeping with the economy of the design while also maximising the thermal efficiency of the new interior spaces. A generous outdoor timber deck creates extension of the internal spaces. The overall aesthetic is softened by classic timber furniture.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Allen Key House has become a case-study for the development of a modular, repeatable design that has the flexibility to suit the individual and the site. Within this case study, Architect Prineas has explored one and two level options made of a series of modules. These modules are based on a grid system incorporating the double height roof forms that are voluminous, airy, light filled and memorable in Allen Key House. This system of modules allows simple reconfiguration of courtyards, lightwells and stairs to relate to the individual context. The modular system makes the house easy and economical to construct (all in one go or in stages). The design lends itself to the monolithic use of materials. Options could be offered to allow for diversity and varying tastes and budgets.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Product Description: A polished concrete structural slab has been sealed and finished with a matte satin polyurethane as an economical floor finish that provides the house with additional thermal mass.

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

Reimagine a 1930s Californian Bungalow into a Spacious Family Home

- Advertisement -

Adjustable Wooden Furniture Maximizes Small Apartment in Hong Kong

Project innovation / adjustable wooden furniture - In the living room, TV set, long bench, book shelf, display glass cabinet, lighting were all integrated into the featured bay window. The full height cabinet and small shoes cabinet nearby served with adjustable dining table, sliding bar table and two movable benches.

Charred Wood–Clad House in the Toronto Suburbs by Superkül

Located in the community of Oakville, this new home for a family of five nestles into its lot, inviting in the startling lushness of the neighbouring property through an amply fenestrated east elevation. The two-storey, five-bedroom house is efficiently designed to maximize opportunities for natural light, engaging site and landscape through the provision of a generous courtyard and two outdoor decks.

House Burch – Cool White with Curves / Those Architects

This new family house in Australia’s Byron Bay, designed by THOSE architects for a young family with their clan of young children, demonstrates how climate can be harnessed to best effect.

The Horizontal Shower can “wash” any stress and fatigue

What could we associate with the idea of total relaxation? We believe that a horizontal shower system could eliminate any tension from our body...

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950's residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope. 

Carpinteria Foothills Residence / Neumann Mendro Andrulaitis Architects

Carpinteria Foothills residence is designed to seamlessly open unto the panoramic coastal ridge‐top site via expansive operable glazed walls. The glazed transparency is balanced and the home is anchored in place by substantial cut native sandstone walls.

Cuernavaca House in Austin, Texas / Alterstudio Architecture

The Cuernavaca house is the latest installment in an evolving constructed landscape on a two-acre family compound that is shared by the client and her sister. Nestled in a wooded lot, the home forms an ensemble with an existing pool house.

Old Town Modern Home / dSPACE Studio

This Old Town home was built in 1972. Designed by Bruce Graham, architect of the Sears Tower, it remained unaltered by the original owner until our client purchased it. The exterior had deteriorated beyond repair and the interior needed a new floor plan to accommodate the client’s lifestyle

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours.

Estancia y Ficus / Cañas Arquitectos

Estancia y Ficus (room and ficus) is a 91 sqm open room designed by Cañas Arquitectos, a Costa Rican architectural firm founded by Victor...

Jura House Blends into the Surrounding Hill

JDS Architects have designed Jura House in a small French commune on the Swiss border. Description by JDS Architects: Situated in a secluded countryside, we...