Forbes House / Miel Arquitectos

Forbes House , Miel Arquitectos

Project: Forbes House
Architects: Miel Arquitectos
Builder: Xarxa Homes
Location: Costa d’en Blanes, Spain
Area 654.0 m2
Project Year 2018
Photography: José Hevia

Forbes House is a single family-home that looks boldly on a hillside of Costa d’en Blanes with views over the entire Bay of Palma. In the way in which the hanging gardens of Babylon built a domesticated natural environment, the Forbes House provides the necessary horizontality in this seemingly impossible terrain.

Forbes House , Miel Arquitectos 1

The outer enclosure of oblique steel slats cut kinetically sieves the landscape as you approach its entrance. After overcoming the bath of views that hides behind them, the vision escapes you towards the garden roof, a fifth façade that displays aromas and colors in concert with a paved solarium worthy of a glass of cava … per day!

Forbes House , Miel Arquitectos 2

To enter the Forbes house you have to dive through a staircase that descends to the main floor where the living room, dining room, terrace and Mediterranean merge to the calm rhythm of the stone that surrounds it: slabs of calcareous stone, white mares stone de cas busso and a wall of gabions from which corten steel cylinders emerge landscaped.

Forbes House , Miel Arquitectos 3

As a host, the kitchen welcomes you with a large oak island to prepare and converse while slightly isolates the access to the main room from the social area. It is on this floor where the owners’ house is housed, including their room – bathroom – dressing room, where awakening requires the absence of vertigo and one can shower with the sea in cinemascope.

Forbes House , Miel Arquitectos 4

On the opposite side of the floor, there is a lounge and dining room surrounded of terraces, a swimming pool and a vegetable and stone vertical garden.

Forbes House , Miel Arquitectos 5

The south terrace is hedonistic and exhibitionist, with glass railings to avoid any interference between the horizon and the house, even the pool has eyes towards the sea. On the other hand, the terrace to the north enjoys the intimacy that this stone-vegetal colossus of up to 5m high gives it, a wall that murmurs and listens.

Forbes House , Miel Arquitectos 6

The immersion to the lower floor is carried out by a slab with a spiral dug and a group of lenticchias lamps as a bank of jellyfish.

Forbes House , Miel Arquitectos 7

This last floor of the Forbes house is the gift of the owners to their family and friends, 3 en-suite bedrooms with a front terrace that will allow them to abstract from their reality while they can be your guests. On the buried side of this level are organized a warehouse, the wine cellar (tribute to the dispensers of photo reels), the machine room and the laundry with exit to the outside.

Forbes House , Miel Arquitectos 8

And on the outside, the reinterpretation of the Mediterranean forest that once stood on this hillside, born from an intact set of oaks, we extend corten steel stairs and compacted earth, draining gabion margins together with a combination of shrub and tree vegetation that support the restitution of the pre-existing forest.

Forbes House , Miel Arquitectos 9

This hanging garden is built with materials from the island, is powered by aerotermia reinforced with solar panels and controlled by home automation to get them to take a look at the sea, swim both in winter and summer, control their facilities at the touch of mobile and above all they feel Majorca in each of its corners.

Forbes House , Miel Arquitectos 10

Forbes House , Miel Arquitectos 11

Forbes House , Miel Arquitectos 12

Forbes House , Miel Arquitectos 13

Forbes House , Miel Arquitectos 14

Forbes House , Miel Arquitectos 15

Forbes House , Miel Arquitectos 16

Forbes House , Miel Arquitectos 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Old Pond Way Retreat Inspired by the Scandinavian Mountain Cabins

Old Pond Way Retreat is a modern family refuge inspired by a rugged, simply crafted cabin in the Morgedal region of Norway where the client’s family have been gathering since the 1950s to enjoy nature and build memories.

Art House & Studio, An Exploration in Restoration, Re-Use and Recycling

An exploration in restoration, re-use and recycling, Art House & Studio features natural local materials re-imagined through local manufacturing and craftsmanship.

Lin Residence / LCGA Design Taiwan

Lin Residence is a single-family home designed by LCGA Design, an interior design firm located in Taipe City, Taiwan. A design project aside the riverside of...

Edgy Luxury Apartment Equipped with Statement Furniture Pieces and Signature Interior Design

Situated in the heart of Berlin, Germany, Nomads apartment has a spacious living room, three bedrooms with double beds and two bathrooms. With an...

Off-the-Grid Cottage / Nature-Inspired Retreat in Haliburton Highlands

Seeking a nature-inspired retreat, Suzanne Dimma and her designer husband, Arriz Hassam, built an off-the-grid getaway in Ontario’s Haliburton Highlands. The site is a 43...

Family Apartment Renovation in a Preserved Bauhaus Building, Tel Aviv

This renovated apartment is located in a preserved Bauhaus building built in the 1930s in Tel-Aviv. The family apartment is located in the heart of Tel-Aviv, overlooking one of the most beautiful boulevards in the city next to Israel's national theater "Habima".