facebook

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Project: Perchée House
Architects: Natalie Dionne Architecture
Location: East Bolton, Quebec,  Canada
Area: 175.0 m²
Year: 2019
Photo Credits: Raphaël Thibodeau

Situated in the rolling landscapes of the Eastern Townships, Perchée House was conceived as a dialogue with the landscape.

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perched on the edge of an escarpment, the modest retreat is set on a small plateau of limited dimensions. Almost straddling the void, it runs along the top of the cliff providing a bird’s-eye view of the Long Lake with the Appalachian mountains as a backdrop.

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

This vista is apparent from the entrance porch, through a generously glazed passageway that runs right through the building. This large transparent corridor in the center of the chalet allows you to take advantage of the surrounding nature and functions as a buffer to privatize the master suite.

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

The inclination of the roof provides generous height under the ceiling, allowing for the integration of large picture windows and to arrange a mezzanine dedicated to a bunkroom suite accommodating guests.

living room, Québec / Natalie Dionne Architecture

Simplicity and a limited materials pallet help to emphasize the views. Large openings frame a variety of landscapes including distant mountains with changing colors, mature hemlocks and the small forest vegetation surrounding the chalet and the grassy plain out front. Integrated terraces amalgamate interior and exterior. The largest one, overhanging the precipice, looks towards the lake and Mount Orford. Another, anchored to the rocky ground and nestled in a coniferous forest, provides intimate shelter as it is covered with a balcony where guests are invited to bask in the treetops. The front porch, open to the plateau and the rocky forest beyond, welcomes visitors and residents, revealing architecture through transparency.

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

With its oblique silhouette, its simple shape and its refined materiality, Perchée House is ideally suited for family and friends to gather and contemplate the magnificent natural environment in which they find themselves immersed.

dining room, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

bedroom, Québec / Natalie Dionne Architecture

bathroom, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Perchée House, Québec / Natalie Dionne Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Light-Filled Eco Villa with a Minimalist Interior and Exterior Design

i29 interior architects worked on the interior of a eco-villa which was designed by Paul de Ruiter architects. A minimal approach to the materialisation and detailing of the building is a core value of both the interior and exterior design.

Milan Apartment Renovation / Marcante Testa Architetti

For this apartment, set within a building from the late 1960 on Corso Sempione, the Turin-based duo has applied its immediately recognizable style to reinterpret a typical bourgeois Milanese home in a highly original way.

Aerial Ceramic Vases for Indoor Epiphytic House-Plants

The project Epiphytes invites to rethink the relationship with indoor nature in terms of a cohabitation more respectful and attentive to the needs of...

Costa Rica Athletic Center Creates Small Village Amongst Tree Tops

As an extension to the Gilded Iguana Hotel in the town of Nosara, The Athletic Center was designed as a small village amongst the trees that creates a public space which integrates locals with visitors with similar interests of pursuing an active lifestyle and wellbeing.