Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects

Architects: Charlie Barnett Associates Architects
Project: Woodside Residence
Location: California, United States
Photographs: Matthew Millman

Description by architect: Wedged between a creek setback and a country road the site was endowed with the natural beauty of this pristine setting. The owner was seeking an informal yet gracious family house for indoor-outdoor living centered around a courtyard perfect for her vegetables and chickens. The design is orchestrated along a dramatic axis providing a sight line from the far end of the barn to the infinity pool edge over 300’ away that sets the tone for the inspired entrance into the great room. Spaces flow through large openings of glass and tall sliding doors that allow the interior to become the exterior. Big spaces and keen siting come together to create a dramatic experience.

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 1

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 2

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 3

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 4

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 5

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 6

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 7

Woodside Residence by Charlie Barnett Associates Architects 8

Woodside Residence

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Art Villa on a Hillside Over the Pacific Ocean, Costa Rica

Out of all the villas in the Art Villas complex, this majestic concrete villa was the first to be designed, as well as finished. The bright minds behind the architectural concept of the building belong to the Refuel Works studio.

La Olga Apartment in Barcelona / RÄS Studio

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Paros Island House by React Architects

The work is situated at the Aghios Ioannis Detis location on the island of Paros. It has an eastwards orientation, with a view towards the sea and the Naoussa bay. The area is under a special protection order, and adjacent to it the Environmental Park of Aghios Ioannis Detis has been created.

Gambrel-Roofed Home Renovated by Kaplan Thompson Architects

The original, gambrel-roofed home in Waldoboro, Maine was built in the 1980s and set back from the water a few hundred feet. The home needed a major update and expansion, and the owners wanted to really make it a place that reflected their family spirit.

Kenilworth House / Johnson Chou

Located in the Beaches neighbourhood in Toronto’s East End, the original structure was a two-storey 1,250 SF (139m2) building renovated into a three-storey 1,950 SF (178m2) residence achieved by converting the existing attic space into a master bedroom with ensuite and adding a two-storey rear extension.

North Dallas House by Bentley Tibbs Architect

Taking cues from the original 1-acre site and existing live oak trees, this 8,500 square foot North Dallas house with a traditional "H" layout is very solid, and in some ways, what you expect. While the design is punctuated with surprises like an interior courtyard and visual sight lines in unexpected places, rooms are generally where they are supposed to be.