Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects

Architects: Neil Dusheiko Architects
Project: Petersen Brick House
Location: London, United Kingdom
Year 2017
Photographer: Tim Crocker

Description by architect: The project has a similar context to our Brackenbury House. The extension sits on a corner of an end of terrace house and is a substantial remodelling and extension to provide accommodation for a family of four.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 1

The rear extension to the property is visible from a side road and the design strategy was to construct the extension out of a beautifully hand-crafted dark brick. It was critical to ensure that the new modern insertion was subservient to the host Victorian building. The long, elongated module draws reference to the materiality of the host building but through using a different colour and brick size, brings a different identity to the original Victorian terrace house, allowing it to retain its original character.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 2

The site’s prominent location, not only as an end terrace house but also within a Conservation Area, meant that the composition and material treatment of the new extension would need to respond particularly sensitively to its context and surrounding area.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 3

Our client’s brief was to provide a new naturally lit living space for their young family to grow, with a study space for them to work at home. The design of the proposal is centred around simplistic volumes, natural light. It will be built from high-quality, hand-crafted materials. The dark brick colour to the exterior of the first-floor study extension draws reference to the tone and richness of the existing weathered side elevation.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 4

The modern open kitchen/ living space is linked to the rear garden through a large stepped aluminium portal with large glazed openings bringing light in and creating a frameless threshold between inside and outside; linking house and garden together.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 5

The hand-made elongated brick is continued internally to the flank wall, in stacked bond, drawing the eye up to a large skylight catching the morning light. Internally, a material palette of natural stone floor tiles, warm elongated brick, bespoke concrete worktop, rich oak flooring and sharp white walls give a contrast to the original time-worn exterior of the existing building.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 6

The material contrast from exterior to interior offers a sense of calm to the domestic space within the building, with a reconfiguration of space adding a new cloakroom at ground floor, family bathroom to the first floor, en-suite to the master bedroom, and an additional bedroom on the second floor. The proportions of the served and servant spaces have an inherit split which is evident within the scale of the larger entertaining and relaxing spaces apposed to the bedrooms and hotel-style en-suite/utility spaces.

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 7

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 8

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 9

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 10

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 11

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 12

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 13

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 14

Petersen Brick House by Neil Dusheiko Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Office Interior Design by Studio Perspektiv for IT Company WebSupport

The design of the new work environment was orchestrated by the Prague based Studio Perspektiv. The task was stated clearly – to create offices that will support company culture and serve as an exceptional event space.

Night and Day Apartment Designed by Daniel Hopwood

Night and Day apartment is an interior design project conducted by Daniel Hopwood Design Studio. The apartment is located in Bermondsey, a district of south...

Apartment LCD Park Rublevo / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The apartment LCD Park Rublevo is located in Moscow. The work was completed in 2018, with a total area of 1,098 SF. The apartment was designed for a young family of three.

Old Duplex Renovated and Converted into a Family Home

De Gaspé House was completed in 2015 by the Canadian studio la SHED architecture Description by la SHED: Located in the heart of the Villeray district,...

Radical Refurbishment of a Mid-Terrace Property in West London

Tucked away in a quiet West London mews, this radical refurbishment of a mid-terrace property, was designed to be more conducive with family life. The design was driven by a desire to enlarge and reorder the property to create a large, open space for the family to spend time together, with an emphasis on arranging the spaces to be interconnected at different levels.

Rehabilitation and Expansion of a House in the Historic Center of Leiria, Portugal

This is the rehabilitation and expansion of a building in the historic center of Leiria for two- family housing. The total recovery of the existing façade is based on a very common language of the city of Leiria, with the openings in bordeaux and white colors, surrounded by stonework.