Residential ArchitectureApartmentsPhoenix Apartment: Dark And Cold Apartment Transformed Into a Bright Home

Phoenix Apartment: Dark And Cold Apartment Transformed Into a Bright Home

Phoenix Apartment

Designer: BLAARCHITETTURA (Alberto Lessan, Jacopo Bracco)
Project: Phoenix Apartment
Project Team: Mattia Venir, Massimiliano Kufahl, Thomas Pepino, Ruben Martinez
Location: Turin, Italy
Year 2016
Area 85 sqm
Photography: Giorgio Possenti

The Phoenix apartment is a unit on the fourth floor of a ’30s building, located in the San Salvario district. The three-sided exposure makes the apartment very bright and gives great breath to all spaces.

Phoenix Apartment 1

The elements that generate the project are the use of existing walls and the creation of new ones through three lightweight elements with dual functions.

Phoenix Apartment 2

A wooden element is situated in the center of the apartment and it has the function of kitchen, bathroom and laundry room. This element, completely white, is emptied in the central part by a birch frame that contains a link and a hob. An almost invisible door with a round handle (a water valve of the ’30s) is the access to a small bathroom with laundry.

Phoenix Apartment 3

In the master’s bathroom, the blue-colored strip turns down the point of view by extending the whole space. An old mountain bench made with elm is recovered becoming a sink shelf while the shower stall is a space defined by a large window and it is elevated 10 centimeters from the ground.

Phoenix Apartment 4

The smaller room is adapted to a not demolished wall of the original house. The partition between the two rooms becomes on one hand a bedroom and on the other a bookcase for the living room.

Phoenix Apartment 5

The bookcase is built according to the Golden Ratio that defines gold squares containing different compartments. The large quadripartite window illuminates both rooms by using an opal glass partition.

Phoenix Apartment 6

A third wooden element is extruded and subtracted into the bedroom creating, also in this case, a double function: the 60 centimetres extrusion of the whole wall becomes a large wardrobe, while the subtraction of the area, defined by the large window, becomes a Zen corner for relaxing and doing yoga. The original parquet floors of the previous rooms are maintained. The remaining spaces (entrance, kitchen and bathrooms) are treated with the use of gray concrete resin.

Phoenix Apartment 7

Phoenix Apartment 8

Phoenix Apartment 9

Phoenix Apartment 10

Phoenix Apartment 11

Phoenix Apartment 12

Phoenix Apartment 13

Phoenix Apartment 14

Phoenix Apartment 15

Phoenix Apartment 16

Phoenix Apartment 17
Before Renovation

Subscribe to our newsletter

Standard Studio Designed a Spacious Extension for a House Built in the Thirties

A young family in Hilversum had the desire to expand their house built in the thirties to include a larger living kitchen at the house. By linking the garage, formally standing loose on the site, with the house through a new spacious extension created a playful expansion ...

North Fitzroy House by Mills Gorman Studio

North Fitzroy House is a single-family home designed by Melbourne-based Mills Gorman Studio. Leaving only the two front rooms of this small single fronted Victorian...

Tunbridge Winter Cabin in the Green Mountains of Vermont

Designed by New York-based design studio New Affiliates, Tunbridge Winter Cabin is a 115 sqm cabin that contains a painting studio and living quarters on 26 hectares in the Green Mountains of Vermont.

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects

This small humble house sited on a south-facing desert slope extends a prominent flow of pinkish-red schist-shale into a simple elevated plinth that parallels the contours of the site, which run east-west.

Ridge Road, Extension and Refurbishment by Mulroy Architects

Ridge Road is the extension and refurbishment of an end of terrace Edwardian home in Crouch End. Two new single storey extensions connect to an existing dining area, housing a new kitchen and sun room which together create a contemporary open plan living area at the rear of the property.

Recommended Stories