Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes

Architects: CLB Architects
Project: Phoenix Retreat
Architect in charge: Eric Logan
Location: Casper Mountain, Wyoming, United States
Year: 2017
Photographs: Gibeon Photography
Text by CLB Architects
2017, Excellence Award, AIA Wyoming Chapter

27In Greek mythology, a phoenix (Ancient Greek: φοῖνιξ phoinix; Latin: phoenix, phœnix, fenix) is a long-lived bird that is cyclically regenerated or reborn. Associated with the Sun, a phoenix obtains new life by arising from the ashes of its predecessor…

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 1

The Phoenix is the rebirth of an Architects’ family retreat destroyed by a forest fire. Located in central Wyoming on a south facing slope within an aspen and pine forest, the original building was a classic log cabin with a gable roof. The cabin was constructed in the late 70’s on a building pad scratched out of the slope within the floor of the forest.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 2

In 2013, human-caused fire swept through the southern slopes of Casper Mountain destroying the forest and 36 structures. The architect’s family retreat was lost. In 2016, the Phoenix rose on the site of the former cabin…

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 3

In response to family patterns of use in the old building, the program for the Phoenix was re-considered.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 4

On a site with challenging accessibility, no electricity, no water and no cellular service, the Phoenix retreat is conceived as a folly in the landscape; a viewing platform, a fire lookout, a shady spot for a picnic, a remote crash pad for limited stays, a place to become detached, a place to commune with the landscape, a place for contemplation.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 5

The new building is perched at the edge of the old building pad, touching the slope very lightly and creating an edge for the court where the old building stood. The ruins of the old fireplace were retained for memory, to create a vertical marker for the site, and as a gathering point around an outdoor fire.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 6

The new building is organized in open and closed zones: the open porch enjoys access to dramatic views of the landscape framed via simple rectangular openings in the galvanized building shell. The closed zone provides shelter, a wood stove for warmth and meal preparation and storage of necessities.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 7

Standing dead charred timber was incorporated in the structural system to connect the new building with the forest and to create a lasting reminder of the story of this place…The Phoenix has risen.

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 8

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 9

Phoenix Retreat: A House Rises from the Ashes 10

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Lakkegata Apartment Hotel, Studio Puisto Architects

Lakkegata Apartment Hotel / Studio Puisto Architects

Lakkegata Apartment hotel is an international joint venture of two large players in the construction and accommodation fields, Skanska Norway and Forenom. The process is further accelerated by the design expertise of Studio Puisto.

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

El Cabanyal is on continuous transformation, its rectangular plots have permitted to great combination variability, such as modernist buildings of two to four stories and later on svelte towers of seven or more stories.
Island View Cottage / Whitten Architects

Island View Cottage / Whitten Architects

Twenty years ago, Whitten Architects designed a home for a family on a 100-acre coastal farm in the town of Yarmouth. In 2017, we returned to the site to design a cottage for the next generation of the same family.
Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

We sensitively extended into the rear garden to create a new light-filled playroom at ground level and a suitably moody bar and cinema in the basement, as well as reorganising the existing plan of the three-storey home.

Till House by WMR Arquitectos

The Till house designed by WMR Arquitectos is solitary situated on the height of the cliffs of Los Arcos, Chile, it offers a breathtaking...

More Articles Like This