Residential ArchitectureRenovation ProjectsChelsea SW10 by AndArchitects

Chelsea SW10 by AndArchitects

Chelsea SW10 by AndArchitects

Architects: AndArchitects
Project: Chelsea SW10
Location: London, United Kingdom
Photographs: Marcus Peel

Too often basements are dark, low, plain boxes. AndArchitects Ltd came up with a unique concept for this Chelsea property, and developer Colour Space London Ltd had the confidence in them to go along with their vision. The result was a spatially interesting basement with architectural value. The basement was conceptualised as a space reminiscent more of an art gallery than a living room, with directional lighting and cool colours creating a good backdrop for paintings. The double height joinery, designed in-house, also provides space for sculpture, whilst integrating a bar and staircase.

Chelsea SW10 by AndArchitects 1

The Chelsea SW10 is an interwar semi-detached property in a pocket of land to the rear of other gardens. The basement extends under the garden, with a metre of soil for sustainable drainage. This depth of excavation allowed AndArchitects to create an incredibly tall basement space which, when combined with double height sliding doors and roof-lights, make the basement the brightest and tallest space in the house.

Chelsea SW10 by AndArchitects 2

The furniture speaks of the interwar period, when the house was constructed, with 20s and 30s inspired chairs, sofas and tables helping to contextualise the project. Bronze switches and ironmongery, coupled with smoked oak and green leather handrails help with this effect. The chevron floor continues through the basement, ground and first floor, and is carefully detailed to run seamlessly into identically proportioned chevron marble tiles in the master bathroom. The marble was selected to have rusty tones in it and helps the finishes flow together.

Chelsea SW10 by AndArchitects 3

The main staircase, which acts as the spine to the house, is also carefully designed. Steel is cantilevered off the walls and wrapped in timber, so the stairs float. These were produced off site and delivered and installed in sections. A three storey glass wall runs up the centre of the staircase, providing fall protection, but also bringing light through. The handrails are wrapped in green leather with LEDs chased into their underside, providing lighting for the staircase.

Chelsea SW10 by AndArchitects 4

Architect designed joinery helps define spaces in the basement as well as preventing it from feeling cold and cavernous. A ground floor side extension opens the house onto the garden (whereas there were no garden facing windows before). This extension is fully glazed, but a carefully detailed single brick canopy helps provide privacy in what is otherwise an overlooked property. The ground floor and basement are both organised around central living spaces, with other rooms such as the kitchen, dining room, gym and wine room as ‘pockets’ off these spaces. These pockets are defined either by joinery, glazing or other semi-transparent means.

Chelsea SW10 by AndArchitects 13

Chelsea SW10 by AndArchitects 6

Chelsea SW10 by AndArchitects 6

Chelsea SW10 by AndArchitects 8

Chelsea SW10 by AndArchitects 9

Chelsea SW10 by AndArchitects 10

Chelsea SW10 by AndArchitects 11

Chelsea SW10 by AndArchitects 12

Chelsea SW10 by AndArchitects 14

Oakland Hills House by Axelrod Architects

The Oakland Hills house was built originally in 1939, the house renovation aimed to update the property by creating a modern, spacious interior, without expanding its original footprint. The two-level house is perched on a hillside lot, overlooking Oakland and the San Francisco East Bay.

Small Mountain Cabin in San Esteban, Chile / Gonzalo Iturriaga Arquitectos

The design brief was for a small mountain cabin with a roof, kitchen, bathroom and bedroom – the necessities for resuming the mountain trek begun the day before. The proposal involved building, through planes and angles, a structure that provides an entrance through its folds and exterior views through its cuts.

Open Plan Home with Contemporary Design in Cape Town

Designed for a young family in the suburban area of Rondebosch, Cape Town, this house sits on an elongated site with views towards Devil’s Peak and The Back Table, which is the south-eastern edge of the iconic Table Mountain. The client’s brief called for a contemporary, open plan home that provides a relaxed lifestyle and takes advantage of the site and its views.

A Stone-Clad Villa Built into a Slope in Bohemian Paradise

The plot offers amazing views of the opposite side of the valley. Due to the fact that the plot is located outside the built-up area, it offered a unique opportunity to realize a solitary villa with an extraordinary interconnection between indoor and outdoor space.

Urban Retreat in Austin, Texas by Ravel Architecture

E2211 is an urban retreat in Austin Texas that was developed, designed, and built by Ravel Architecture.

Related Articles