Residential ArchitectureHousesLeixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

Project: Leixões House
Architects: Hinterland Architecture Studio
Team: Filipa Figueira and Paulo Sobreira
Location: Matosinhos, Portugal
Year 2020
Photo Credits: Ivo Tavares Studio
Text by Hinterland Architecture Studio

The Leixões house is located in an old fisherman neighbourhood.
As usual the original house is characterized by its small and divided spaces. The previous owners did several loose upgrades in order to deal with the lack of space and the family growth. The result was a mess of volumes without coherence where the original house was lost.

living space, Hinterland Architecture Studio

The project demolishes the additions, replacing them for a single qualified and integrated action, able to solve the needs of the new owners and the shape of the original house.

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

The Leixões house is organized in two floors, the first is destined for the common spaces: living room, dining room and kitchen. Organized in a single space divided by vertical wood panels that define the different spaces.

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

The interior is expanded to the exterior area thru a completely open facade, promoting the qualified use of the block’s interior space. The end of the plot is toped with a technical area.

kitchen, Hinterland Architecture Studio

On the top floor there’s the private area of the house with a single bedroom, bathroom and a multipurpose space that will be first used as an home office and in the future can be upgraded to a second bedroom.

staircase, Hinterland Architecture Studio

The domestic character of the neighbourhood is synthesized in the material choices. The exterior is finished in white plaster, assuming the house position in the row of houses. In the interior the full white walls and ceilings work in contrast with the oak texture of the floor and carpentry elements.

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

bathroom,Hinterland Architecture Studio

Leixões House in Portugal by Hinterland Architecture Studio

Main Ridge Weekend Barn by Bryant Alsop

This new build was designed for an English couple looking to create a ‘weekend barn’ for use with friends and family, as well as a high-end holiday rental.

Backyard Study Extension in Hackney, London

Working from home, but lacking a dedicated office space for their up-coming startup company, the owners decided to extend their double Victorian house into their backyard, which had been left unused until now.

Stony Hill House by Bates Masi Architects

This home for a young family is located in Amagansett, an early English and Dutch settlement on the East End of Long Island. The pastoral site, at the border between meadow and woodland, was first cleared by Native Americans as hunting grounds.

Sonoma weeHouse – Prefabricated House Consisting of Two Minimalist Open-Sided Boxes

Alchemy’s Sonoma weeHouse was designed in Minnesota for a client in San Francisco, built in Oregon, and shipped to its Santa Rosa, CA site 90% complete. The client, an architect himself and Apple’s Director of Store Design...

Wooden Beach House Integrated in a Spectacular Coastal Landscape

Casa Encallada is a wooden beach house designed by Whale! Architecture and located on the Pacific coast, in Tunquen, Chile. Description by Whale! Architecture: The...

Related Articles