Residential ArchitectureRenovation ProjectsRadical Make Over and Rethink of a Humble Home in Potrero Hill,...

Radical Make Over and Rethink of a Humble Home in Potrero Hill, San Francisco

Radical Make Over and Rethink of a Humble, San Francisco Home in Portrero Hill

Project: Radical Make Over and Rethink of a Humble Home
Architects: YamaMar Design
Team: David Yama, Christian Tipping, JC Reyes
General Contractor: Saturn Construction
Structural: ZFA
Landscape: Terremoto (Alain Peauroi)
Location: San Francisco, California, United States
Area: 2428 sf
Photo Credits: Bruce Damonte
Text by Yama Architecture

For this urban family, we were able to re- envision their home to stay true to the character of the neigborhood, but also give voice to the owner’s unique take on modern living.

kitchen, Yama Architecture

Radical Make Over and Rethink of a Humble, San Francisco Home in Portrero Hill

The original house was one of many homes in the neighborhood with an elevated entry accessed by an exterior stair. Entry, living, dining, kitchen and sleeping rooms were all packed together above the street on a single floor.

Radical Make Over and Rethink of a Humble, San Francisco Home in Portrero Hill

terrace, Yama Architecture

We created a new street level entry, and placed Kitchen and dining on the main floor, which allowed the upper floor to be private; dedicated to bedrooms and bathrooms for the family of four. A new garden level family room was added, along with an elevated deck to take in the East view of the San Francisco Bay and Mount Diablo.

living room, Yama Architecture

The recessed entry has a persimmon colored terra cotta geometric tile which connects the house to the neighborhood and is a nod to the classic ‘stoop’.

staircase, Yama Architecture

home office, Yama Architecture

shower, Yama Architecture

patio, Yama Architecture

Radical Make Over and Rethink of a Humble, San Francisco Home in Portrero Hill

Radical Make Over and Rethink of a Humble, San Francisco Home in Portrero Hill
BEFORE

Subscribe to our newsletter

Striking Rooftop Addition to a Top Floor Flat in North East London

deDraft were approached by a young family to design a striking rooftop addition to a top floor flat in Walthamstow, North East London. With one child they sought to utilise the generous proportions of the 1950’s Warner flat to create a dedicated master suite with the inclusion of any external terrace space, taking in the uninterrupted views of Lloyd Park

Fig Tree Pocket 60s House / Bligh Graham Architects

The Fig Tree Pocket 60s House was an exercise in breathing new life into a tired and poorly renovated 1960s house. The original house was typical of its time - flat roof, low ceiling, central clerestory windows.

Glamp Cocktail Bar Was Designed in African Style by Studio Equator

Designer: Studio Equator Project: Glamp Cocktail Bar, 2015 Location: Melbourne, Australia Photographer: Andrew Wuttke Description by Studio Equator: After an inspiring trip to Africa, owners of a small...

Granby Ranch Reflects the Traditions of Ranching in the West

Granby Ranch is a rustic mountain home designed by architects Design Associates, located in Granby, Colorado. The interior design was conceived by Denver- based rebaL...

Pinwheel Residence in Texas by Baldridge Architects

The Pinwheel Residence is a 7,000 sq ft home and guest house located on a 1.4 acre lot in central Austin’s Tarrytown neighborhood. Designed around an equilateral triangle, the house is organized into three programmatic wings that radiate from a central conversation pit, negotiating the 30′ of grade on the property.

Recommended Stories