Residential ArchitectureHousesSassen Residence by SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

Project: Sassen Residence
Architects: SALT Architects
Location: Cape Town, Western Cape, South Africa
Project size 353 m2
Site size 7000 m2
Completion date 2019
Building levels 2
Photo Credits: Linda Smal

Nestled in a valley next to the Disa River, this virgin plot of land is surrounded by various peaks of Table Mountain National Park in Cape Town, South Africa. The larger area is known as Hout Bay, with the Afrikaans word “hout” meaning wood, referencing the large number of Yellow Wood trees the original Dutch Settlers found in the area when first arriving in the Cape. The area has mostly kept its rural character throughout the development of the greater Cape Town area with some of the larger plots exceeding a hectare in size.

Sassen Residence by SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

Upon first discussion with the client we agreed that the new dwelling needs to draw from the rural like typology of farm buildings in the area, whilst still accommodating contemporary needs. Furthermore, two dwellings already existed on the property, and the placement of the building needed to be done in such a way that the feeling of spaciousness of the area is maintained. The Sassen Residence footprint was consequently decided to take shape as close as possible to the river without compromising the ecology of the Disa River. By placing the building closer to the south-eastern corner, only one of the other homes on the property is from the new home. Also, by placing it so far back, uninterrupted views of Table Mountain’s Geelklip Buttress and Myburgh Kloof are afforded.

kitchen, SALT Architects

kitchen, SALT Architects

Upon establishing the position of the building on the site, placement of the functions could be logically deducted. The car garage, scullery and service yard is placed towards the western boundary of the site: closest to the neighbouring property. This allowed the plan to open up towards the north and east of the property. The north-eastern corner is arguably the most important part of the layout. Here the living area opens up via cavity sliding glass doors to an external living area covered by the cantilevering main bedroom above. The importance of this corner is emphasised with the reference to the traditional barn like gable on the main bedroom façade.

living area, SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

The roof forms an integral part to the design and was conceived specifically to address the scale of the building in the landscape. The traditional gable ends taper towards a straight line, thereby referencing traditional architecture without an imposing scale. The main entrance to the building acts as link between the mountains to the north, and the river to the south. The entrance opens with large timber double doors, opening up to a double volume space framed with glass on either end and a flat concrete roof separating the two angled roof structures on either side. The entrance space opens at the southern end with a central pivot door that opens towards the garden leading to the Disa River. This entrance space also acts as a threshold between the kitchen and living areas on ground floor, and as separation between the main bedroom and kid’s bedrooms.

Sassen Residence by SALT Architects

bedroom, SALT Architects

A number of design elements refer to the simplicity of an agricultural homestead – basic geometry with a simple palette of materials. The public living areas are distinguished from the more private bedrooms. This is done in a two-fold manner: a differentiation in level, and a contrast in material. White textured plastered walls frame the ground floor level where friends and family can be entertained. The upper floor – cladded in black timber – is reserved for the bedrooms and a family lounge overlooking the majestic mountains that surround the site.

bathroom, SALT Architects

Sassen Residence Key products used:
Due to the restrict in budget we got creative with a number of materials. We used autoclaved aerated concrete for the upper story construction. These blocks are a third of the weight of normal bricks, thereby reducing the cost spent on structure. The cladding is a product from Lunawood, and is a thermally treated product that withstand the weather. The cladding was stained black with a natural product.

bathroom, SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

Sassen Residence by SALT Architects

Subscribe to our newsletter

This House Extension in Buenos Aires Got a Contemporary Design Makeover

The office CCPM Arquitectos founded in Buenos Aires by Constanza Chiozza and Pedro Magnasco has delivered its first project, PH Lavalleja. PH is the name given to a traditional housing typology in Buenos Aires, characterised by its high density and low rise.

Tiny Holiday Home Designed from the Inside-Out

In the middle of nature at the Vinkeveense plassen, i29 interior architects and Chris Collaris designed a tiny holiday home. With a footprint of only 55 m2 this house still has a luxurious feel of space, and all around panoramas to the surrounding nature.

Art Curator’s Stylish Apartment in Tel Aviv / Raz Melamed Architect

Architect Raz Melamed lives and works in Israel designing spaces. Melamed designed “A3” for clients in Tel Aviv who work as art curators. First, Melamed addressed his client’s need for hosting guests.

Grade II Listed Townhouse Chiswick Renovated by Slightly Quirky

This stunning Grade II listed four storey home was brimming with period features such as marble fireplaces, detailed coving and tall sash windows. There were a lot of beautiful, vintage pieces of furniture which the client had inherited from family members,

Fichman Penthouse by regionalArchitects

Fichman Penthouse project was realized in the King West neighborhood from Toronto for the film producer Niv Fichmande by the architect Drew Sinclair, Principal...

Recommended Stories