Manhwarican House by Rieuldorang Atelier

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier
Architects: Rieuldorang Atelier / Kim Seongyoul
Project: Manhwarican House
Collaborators: Lee Hansae
Location: Manhwa-ri, Dudong-myeon, Ulju-gun Ulsan, South Korea
Year 2017
Area: 144.25 sqm
Photographer: Yoon Joon Hwan

It is 30 minutes away from Ulsan and there are many people who migrate to enjoy rural life these days. Most of the migrants here buy places that have developed mountains and fields for residential use. The commissioned place was one of these houses. Three houses of American type were already here. Placing different types of buildings where the same shapes are side by side creates an uncomfortable landscape in terms of locality and context. But when the inconvenient landscape makes the whole landscape, we get used to it.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 1

At one time in Korea, the book “botong-ui jonjae” (Normal Being) was a best seller. The beauty that is found in ordinary life is the theme. The emergence of this viewpoint is a natural phenomenon in Korea, which has achieved rapid growth in a short period of time. Through this book, the public reflects on the past that lived without the preciousness of mediocrity, and was comforted by the situation that it became harder to live than before.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 2

In order to discover beauty from ordinary things, it is necessary to have a poetic sensibility to look back on ordinary things from a different point of view. I started designing with the question of how architecture can enter the world of emotion.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 3

A paradox of normal form
The project site is plain and the surrounding houses are in various forms. From a different point of view, there was the usual variety. I thought that the paradoxical way of reversing the existing grammar would be effective in feeling special emotions in ordinary scenery. Specifically, the general form is reversed. It is a way to empty the gable roof form in the form of a square box. In other words, it reverses the normal form and intends to ask what is normal.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 4

The vacated space in the form of a gable becomes one of the sequences going into the Manhwarican house. And let it shine the sunshine indirectly. The vacated space in the form of gaps changes with time, and the feeling of space also changes. The vacated space of the normal form changes with time due to indirect sunlight and creates a point where ordinariness changes into specialty.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 5

The most important of the client’s requirements was the space under the eaves. In the suburban housing, eaves play a very important role. A lot of things that you cannot do in an apartment are possible under the eaves. It is a place where you can do various activities without being influenced by the weather. I was touched by her husband’s affection for her family and wanted to present a special sensibility for her family. It was hoped that it would be a precious thing found in ordinary everyday life. Daily routines will repeat and the landscape of the village will always be the same. When these families got used to life here, they expect that they will occasionally receive special gifts that change over time in ordinary space.

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 6

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 7

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 8

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 9

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 10

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 11

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 12

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 13

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 14

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 15

Manhwarican House by Rieuldorang Atelier 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Two Storey Guadalajara House / Taller 1+1

This Guadalajara house is a single family dwelling that responds to the necessity of a young marriage that obtains a lot in a centric neighborhood of Guadalajara, Mexico. The goal was to provide a practical refugee, with an optimization of the resources.

Modern Rustic Kitchen by Artichoke

The design of this bespoke kitchen by Artichoke took on a Flemish feel, particularly the large central kitchen island which was designed in oak...

Paramount Residence Featuring an Elegant Exterior Coupled with a Colorful and Nuanced Interior

Paramount Residence is a reimagining of an existing 1959 brick bungalow. Our clients’ previous home was a striking mid-century modern structure in California. In designing this new residence, the firm was excited to step out of its comfort zone and design in a way that simultaneously looked to the past and to the future for inspiration.

Brazilian Taste – Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space

Brazilian Taste is a project recently completed by the Milanese studio AIM. Description by AIM: The project is born from the prime necessity to convert...