Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island / AGATHOM Co.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island

Architects: AGATHOM Co.
Project: Rainforest Retreat
Location: Vancouver Island, British Columbia, Canada
Photography: Steven Evans
Text by AGATHOM

Located on the coast of Vancouver Island, British Columbia, this small dwelling provides the client with a retreat to call home, and an art studio in which to work. The Rainforest retreat is nestled in tall woods, allowing for intimate, individually-framed views of the old forest. The views stretch from the tree crowns to the mossy undergrowth and forest floor, to long vistas of the ocean.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 1

The 825 square foot retreat contains a kitchen, a living/art studio, one bathroom, one bedroom and a private deck.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 2

The client’s wishes for simplicity, gentle exterior appearance, small footprint and abundant natural light set the stage for an open sculptural form. Great effort was taken to minimize the building’s impact on the site, resulting in a long, slim structure. By slightly twisting two main blocks of the plan, and overlapping these shapes, a building modest in area is ever expansive and full of unexpected depth.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 3

The Fir and Cedar for the project was locally-milled to specific sectional profiles for warmth, distinction and fineness. The roof members were planned and exposed, giving homage to the natural environment. Millwork and windows were also crafted from local Fir, completing a set of ingredients sourced from a short radius of the project. The floors are radiant chosen to be efficient given the tall spaces in the building. Being set in the shade of trees, all that was required for cooling was operable windows at low and high reaches creating constant fresh air movement.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 4

Custom lighting was designed to enhance the forest experience on rainy or dark days. A periscope light acts as a beacon guiding you safely to your parking spot. Steel “macaroni lights” gently illuminate the forest, extending the threshold between the interior spaces and exterior, yet allowing a sense of safety when merging with the nocturnal world.

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 5

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 6

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 7

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 8

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 9

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 10

Rainforest Retreat on the Coast of Vancouver Island 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Hamptons Compound by Deborah Berke Partners

We designed this Hamptons compound when the property’s existing, beloved Norman Jaffe house no longer fit our client’s needs. We began by designing a master plan for the 7.6 acre site.

Cobble Hill Row House and Carriage House / CWB Architects

This rowhouse was one of two commissions on a single zoning parcel encompassing the end of a block between Strong Place and Henry Street in the Cobble Hill Historic District.

Vernacular Penthouse in Valencia, Spain

El Fabricante of Espheras recently have completed Vernacular Penthouse in Valencia, Spain. Description by architect: I remember my grandmother telling me how her house was, full...

Good Aesthetic Taste Creates an Elegant Lifestyle

Mr. Cai Yuanpei, the leading educator in early twentieth-century China, stressed the importance of aesthetic education in one of his books and pointed out that aesthetic appreciation capability largely depends on whether one is cultured and educated.

Total Redesign of the Ground Floor of a Family Home

LLI Design have recently completed a total redesign of the ground floor of a newly built (c. 5 year old) detached house in Buckinghamshire,...

Cliff House: Contemporary Luxury Delivers Captivating Views

Cliff house is a private residence designed by Michael Hsu Office of Architecture. The house offers a captivating view of Lake Austin. Project description: The...