facebook

Aamchit Courtowers Houses by Hashim Sarkis Studios

Aamchit Courtowers Houses

Aamchit Courtowers Houses was completed in 2016 by Hashim Sarkis Studios. The project consists of four single-family houses on the coast of Aamchit, Lebanon as well as the rehabilitation of the existing landscape and old houses.

The site slopes west towards the Mediterranean, its angle allowing for embedding the houses in the landscape in such a way that the front is open to the view and breeze whereas the other sides of the house are protected by earth. Each house consists of a double-layer wall that retains the earth from the east and slopes with the land north and south.

Aamchit Courtowers Houses 1

The framing/retaining wall is doubled to create insulation and service passage against the soil’s humidity and to draw in cool air into the house. The double perimeter wall also works as a structure and is used for all the services of the house, leaving the ground floor open. A courtyard is inserted in the back to enhance cross ventilation and create a microclimate in the extreme days of summer and winter.

Aamchit Courtowers Houses 2

A tower that houses the bedrooms is placed at the southeastern side of the courtyard to provide shading. It works as a chimney to release the heat from the courtyard and the bedrooms. The stair and bathrooms are located at the east and south side to provide a thermal mass against the summer heat while the northwest corner is completely clear of structure, turning the bedrooms into balconies when the windows are open. The combination of the courtyard and tower produces a new house typology that is used with degrees of variation on the site as the development grows around its common facilities and the sea.

Aamchit Courtowers Houses 3Landscape
The general landscape strategy consists of creating a xeriscape that sets a transition from the ‘beach’ to the ‘mountain’. This is mainly achieved by the ground covering and associated plants and trees (ferns, weeds, flowers and olives). Along with the ground covering design, the site plan revives the old eucalyptus road as a pedestrian spine for the new houses.

Aamchit Courtowers Houses 4

Relying on a cut and fill strategy that preserves all the fill on site, the houses are placed in such a way as not to block each other by lifting the back houses on fill. Emphasizing the path network, shrubs are planted to enhance the experience of approaching the sea.

Architects: Hashim Sarkis Studios
Project: Aamchit Courtowers Houses
Project Team: Hashim Sarkis, Boulos Douaihy (Project Coordinator), Rola Idris, Sandra Frem, Wissam Chaaya, Samir Bitar, Pablo Roquero, Cynthia Gunadi, Penn Ruderman
Construction management: Polygon, sal.
Structure: Rudolphe Mattar
Mechanical: Roger Kazopoulo
Electrical: Roger Njeim
Horticulture: Exotica
Area: 1392.0 sqm
Location: Lebanon

Aamchit Courtowers Houses 5

Aamchit Courtowers Houses 6

Aamchit Courtowers Houses 7

Aamchit Courtowers Houses 8

Aamchit Courtowers Houses 9

Aamchit Courtowers Houses 10

Aamchit Courtowers Houses 11

Aamchit Courtowers Houses 12

Aamchit Courtowers Houses 13

Aamchit Courtowers Houses 14

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

New Chalet by YOD Design Lab for Verholy Relax Park, Ukraine

YOD design lab has created a New Chalet for Verholy Relax Park, a recreational complex in the Poltava region of Ukraine. Chalet consists of three rooms with a shared living room and a guest lounge.

BS House by Elias Rizo Arquitectos

BS House was built upon a relatively flat, treeless area. Unlike most of Tapalpa, which is covered with lush coniferous forests, the landscape surrounding the house appears alien; colored in ochres and sepias, and sprinkled with boulders and patches of high grasses.

The Junction Residence / Mark Lawler Architects

The involvement of an architect in these critical finishes to the Junction Residence made a huge contribution to the success of the completed building.

Twelve Earth Covered Residences by Luigi Rosselli Architects

Luigi Rosselli Architects have built twelve earth covered residences in Western Australia. Description by Luigi Rosselli: The longest rammed earth wall in Australia and –...

Johanna House by Mark Odom Studio

As an urban infill project in Austin, TX, Mark Odom Studio explored the formal arrangement of the duplex typology while being sensitive to the residents’ physical and visual privacy. Given the limited allowable square footage per unit, the studio's goal was to design each space as efficiently as possible and for multiple functions.

Artek Headquarters in Helsinki by SevilPeach Architecture + Design

Artek Oy has moved its headquarters to new premises in central Helsinki. Situated in an elegant 19th century building at Mannerheimintie 12 B, the new space is just a few minutes' walk from the Artek Store.