Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture

Architects: Sparano + Mooney Architecture
Project: Reddish Residence
Location: Park City, Utah, United States
Area: 4300 ft2
Photographer: Scot Zimmerman

Inspired by the petrified wood on site, a material that over time has transformed from wood into stone, the Reddish residence also retains the memory of the past. The alchemical process is analogous to the transformation of this historic farmhouse into a contemporary residence for today. The original is evident in what emerges as new, and the wood structure becomes stone occupying the historic footprint of the former structure. The thick, textural stone walls grow from the site, the earth, and the past. This is contrasted with wood reclaimed from the house that is treated with the shou-sugi-ban process and reapplied, blackened and protected. The architectural form is a pure iconic domestic form.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 1

This architecture takes a contemporary approach to form. The Reddish residence responds to the site by acting as a moderator between interior spaces and the landscape. Arcades, overhangs, courtyards and site walls articulate that relationship. An arcade marked by a gesture to the street bisects an entry courtyard. This path forms a strong entry sequence that welcomes and guides the visitor through a choreographed threshold and provides a series of expanding glimpses of the site. The design offers both ideal southern orientation and full access to the mountain and meadow views. Materials include metal and wood, referencing the silo structure and the farmhouse vernacular.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 2

What is the material palette?
Petrified wood on the site inspired us to think about how materials can change over time. The exterior combines stone, charred cedar and Corten steel that expresses time as it rusts.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 3

How is the project unique?
The owner’s previous 105 year old farmhouse, located on the site that included a small forest of spruce and cottonwood trees close to 80 years old, was beyond repair and had to be demolished. They couple was heartbroken, but decided to rebuild. Sparano + Mooney Architecture worked to design a home that fit into the site without disrupting the trees, as well as matched the feel of the old farmhouse. The home’s original materials were kept and recycled wherever possible. The home features a barn form and connects with an existing silo on the site, which is now a home office.

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 4

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 5

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 6

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 7

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 8

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 9

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 10

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 11

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 12

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 13

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 14

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 15

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 16

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 17

Reddish Residence / Sparano + Mooney Architecture 18

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Sheen House / R2 Studio Architects

The Sheen House project includes a rear extension with a large open-plan space including the kitchen, dining space, lounge and library which form the heart of the family home.

Radiocafé Vinohradská 12 by CMC Architects

CMC ARCHITECTS wanted a café in harmony with the aesthetics of the building: clean, simple and elegant. Visual reminders of the 1930s, but using modern construction techniques and materials.

Lake Mendota Retreat, Wisconsin / Robbins Architecture

Set on a quiet pocket of Madison’s famous Lake Mendota, this home challenged us to balance the owners’ modern sensibilities with their desire to blend into a neighborhood of understated lake homes. Coming from a modern structure with a lovely collection of modern art ...

Refurbishment of a 35 sqm Vacation Apartment on Polish Seaside

The interior in Niechorze was designed to exact the lifestyle of vacationists. Resulting in an open space with functionality and comfort that are being defined by its very users. It is enabled both by sliding doors between two rooms and mobile furniture