Restaurant Interior DesignReturn Restaurant by Return

Return Restaurant by Return

Return Restaurant by Return

Project name: Return Restaurant
Location: Haicang District, Xiamen, China
Area: 250 square meters
Design scope: interior design
Design firm: Return
Completion time: 2021
Photography: Xu Yiwen
Text: Atong
Main materials: paint (Man Qing Xi Se), tile (Jianghong Space), wooden veneer (Fanpin)
Lighting design: Bobbi

Living in the urban concrete jungle, we yearn for ocean and have portrayed different versions of underwater worlds. The sea is abstract yet concrete, stimulating infinite imagination. It’s like a metaphor, connecting with our emotional perception as architecture does.

Return Restaurant by Return

The endless coastlines in the earth divide two totally different worlds between reality and imagination. As approaching this restaurant space, the design team brought in a large area of blue as the highlighted visual element. It’s like an invitation that the sea sends to people, conveying calmness and restraint under the dynamic ocean surface.

Return Restaurant by Return

The overall spatial expression is intended to invite people to “slow down and stop for a rest”.

floor plan

In this underground space, the design team wanted to create a dining environment that naturally trigger emotional reactions. The combination of visual elements, local context and architectural space brings unique experience. This is an imagined space where sea flows, and a place which reflects daily life.

Return Restaurant by Return

The Return restaurant is located in the first underground floor in a shopping mall, and it has an independent entrance. The space was formerly an aquarium. The original cast walls and structural beams, columns formed a large, dark underground hollow space.

Return Restaurant by Return

After site investigation, the designers decided to retain the existing temperature and textures of this underground space, dismantle the decorative components on the surface, and maintain the two existing large fish tanks. The team intended to create a deep sea-like natural, mysterious, pure, stifling and calming atmosphere. Here, the diners can experience ocean and feel like they’re surrounded by it.

Return Restaurant by Return

The bar counter is the center of this rectangular space. Apart from the water tanks, it’s the only main light source in the space. Filled with dim and warm light, it’s hoped to be the guests’ company for resisting the feeling of loneliness in the “deep sea”. The top of the bar counter extends upwards, and connects to the ceiling and interior facades, forming a curved structure. The structure creates a primitive cave-like space, where only a part of the “cave wall” is exposed. The more inside area where light doesn’t reach is almost in empty darkness.

Return Restaurant by Return

The design team created a skylight on the top, so that natural light can filter in through the entrance on the ground floor, thus strengthening the three-dimension effect of the space. It offers intriguing visual experience as diners look upwards. The space is full of bold imagination about ocean.

The exposed rocks form the structural textures, revealing calmness and restraint. The structural textures connect rational spatial order with an ocean-like ambience where humanity and divinity coexist.

Return Restaurant by Return

CASK House Celebrates the “Imperfect” Qualities of Handmade Structures

The CASK house opens to the south and sits close to grade minimizing the inside-outside transition. Covered terraces and porches provide the appropriate solar shading and expand the living area for the modest house during the many seasonable Northern California months.

Five-Story Apartment Building in Mexico City by Studio Rick Joy

This five-story apartment building is located along a quiet street in a thriving neighborhood in the heart of Mexico City. Tucked into the sophisticated Polanco neighborhood, near the Parroquia de San Agustin, the apartment uses a restrained material palette ...

Linea Apartment in Kosovo / Muza Creative

The Linea apartment was completed in 2018 in Suharekë, Kosovo, and it contains a surface of 174m2. The contrast between black and light pink is all that characterizes this home.

Kirkland Mid Century Modern by CTA Design Builders

This vintage rambler sits in a 1960’s builder’s subdivision, and had not been touched. Guiding the design were classic modernist principals espoused by Mid-Century greats like Richard Neutra and Joseph Eichler.

Lahinch House by Lachlan Shepherd Architects

Lahinch House was recently completed by Lachlan Shepherd Architects, a young, innovative and enthusiastic firm based in Torquay on Victoria's SurfCoast, Australia. Project description: In the...

Related Articles